22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Hıristiyan yurttaşlar Noel'i kutladı

İstanbul’daki Hıristiyanlar’ın önceki akşam başlayan Noel kutlamaları dün de sürdü. Fener’deki Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde sabah düzenlenen Noel ayinini, Patrik Bartholomeos yönetti.

Ayine, Türkiye’de yaşayan Rumlar’ın yanı sıra Yunanistan ve diğer ülkelerden gelen Ortodokslar da katıldı. Önceki gece İstiklál Caddesi’ndeki St. Antuan Kilisesi’deki ayine her sene olduğu gibi çok sayıda Türk de katıldı.

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin Hıristiyan yurttaşları, Noel ayinlerini büyük bir coşkuyla kutluyor. Fener’deki Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde önceki sabah düzenlenen Noel ayinini Patrik Bartholomeos yönetti. Başta Yunanistan’dan olmak üzere çok sayıda yabancı konuğun da katıldığı ayin, cemaate ekmek ve şarap dağıtılmasıyla bitti. Ayine gelenler mumlar yakarak ilahilere eşlik ettiler. Arkasından da, kilisedeki azizler Grigorios Theologos ve Ioannis Hrisostomos’nun kutsal emanetlerini öpmek için sıraya girdiler.

Önceki akşam da İstiklal Caddesi’ndeki Katolik Kilisesi St. Antuan da ayin düzenlendi. Her sene olduğu gibi Türklerin de büyük ilgi gösterdiği ayine yaklaşık 600 kişi katıldı. Başpapaz Anton Bula’nın yönettiği ayinde Türkçe, İtalyanca ve İngilizce dualar okundu. Yaklaşık bir saat 45 dakika süren ayin, Hz. İsa’nın etini temsilen ekmek, kanını temsilen şarap dağıtılmasıyla son buldu. 1846’dan beri Hıristiyanlar’a hizmet veren Saint Esprit Katedrali’nde ise Noel kutlaması, saatler gece yarısını vurduğunda başladı. Louis Pelatre’nin yönettiği ayin öncesi koro, İncil’den bölümler okudu. Noel kutlamaları, evlerde hediyelerin açılması ve ailece yenen öğle yemekleriyle sürdü.

Mardin’de yaşayan Süryaniler ise Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen ayinle Noel’i kutladı. Metropolit Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Ayküz, Arapça, Türkçe ve İbranice ilahiler okudu. Edirne’de ise Noel Sweti George Bulgar Kilisesi’nde kutladı. Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Beldesi Belediye Başkanı Ali Şahin, beldede yaşayan Alman ailelerin Noel’ini kutladı. Antakya’da yaşayan Hıristiyanlar, Ortodoks Kilisesi’nde Noel Bayramı için düzenlenen ayine katıldı, dünya barışı için dua etti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 13:02:46
Güncelleme :26 Aralık 2007 Çarşamba 15:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?