28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Hırsızdan korunmanın püf noktaları

Yaz aylarıyla birlikte hırsızlık vakaları artıyor. Emniyet yetkilileri, tatile gidecekler için hırsızları caydıracak püf noktaları hatırlatırken vatandaşın hırsızla karşılaşması durumunda ne yapacağı konusunda da ‘hayati' ipuçları veriyor.

Polis, "Tatilden döndüğünüzde bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız tedbiri önceden alın." uyarısında bulunuyor. Yaz aylarıyla birlikte hırsızların kol gezdiği büyük şehirlerde küçük tedbirlerle malın ve canın korunabileceğine dikkat çekiliyor.

İstatistiklere göre büyük şehirlerdeki hırsızlıklar yaz aylarında artış gösteriyor. Hırsızların yaz aylarında takip ettiği evlere ve işyerlerine girdiği, olayın ancak vatandaşların tatilden döndüğünde ortaya çıktığı belirtiliyor. Emniyetin tespitlerine göre güvenlik için çelik kapı taktırmak, kamera sistemi kurmak gibi yöntemler hırsızları caydırıyor. Eve güvenlik için sistem kurulmasa bile çıkarken camın ve kapıların kilitlenmesi isteniyor. Hırsızların eve giriş olarak kullandıkları noktalar incelendiğinde yaz aylarında açık bırakılan balkon kapısı ya da camların kullanıldığı görülüyor.

Uzun süreli tatile çıktığımda ne yapmalıyım?

Güvendiğiniz kişileri mutlaka bilgilendirin. Evden gelecek seslerde onların polisi araması olayın çözülmesi için kolaylık sağlayacaktır.

Bir geceliğine evden ayrıldım, ne yapmalıyım?

Dışarıda geçireceğiniz gecelerde bile kapılarınızın kapalı olduğundan emin olun. Havalansın diye bile hiçbir camı açık bırakmayın.

Apartmanın 5. katında oturuyorum. Hırsızın arabama girmeye çalıştığını fark ettim. Ne yapmalıyım?

Hemen 155'i arayarak arabanızın çalınmaya çalışıldığını söyleyin. Arabanızın detaylı bilgisini ve adresinizi verin. Hırsızı korkutup kaçırmaya çalışın, varsa alarmınızı uzaktan çalıştırın.

Takmadığım ziynet eşyalarını ve diğer değerli eşyalarımı nasıl korumalıyım?

Tatile çıkarken hırsızların her türlü kasayı açabildiklerini göz önünde tutarak değerli eşya ve mücevherlerinizi yanınıza alınız veya banka kasasına koyunuz. Komşunuzdan ya da kapıcıdan posta kutunuzu boşaltmasını rica ediniz. 

Evlerde nasıl tedbir alınmalı?
Lambayı açık bırakın

Gece geç saatte döneceğiniz zaman evde bir ışığı açık bırakmak, camların arkasına güvenlik kilidi taktırmak ya da balkon kapılarını sıkıca kapatmak kulağa basit tedbirler gibi geliyor. Ancak bu ufak tedbirler bile hırsızlara girişte zorluk çıkaracağı için caydırıcı oluyor.

Kapılarınızı kilitleyin

Kapınızı kontrol edin. Kilitlediğinizden emin olun. Çelik kapınız yoksa bile kapınıza iki kilit sistemi taktırın.

Pencereleri kapatın

Evde olsanız bile pencerenizi iyice kapatmadan uyumayın.

Yatak odasında uyuyorum. Diğer odadan sesler geliyor, ne yapmalıyım?

Evinize hırsız girdiğini fark ettiğinizde evde olduğunuzu belli etmeyin. Hırsıza kaçması için fırsat verin. Cep telefonunuzdan ev telefonunuzu arayın ya da komşunuzu arayarak dışarıdan zilinizi çalmasını isteyin. Bu şekilde hırsız korkarak paniğe kapılıp kaçacaktır. Bu arada 155 İmdat'ı da arayıp polis çağırın.


Gece başka bir odaya giderken bir anda hırsızla burun buruna geldim. Ne yapmalıyım?

Siz evdeyken hırsızla karşılaşırsanız korktuğunuzu belli etmeyin ve direnmeyin. Hırsızların yakalanmamak için yanlarında yaralayıcı cisimler hatta silah bulundurduğunu ve size zarar verebileceğini unutmayın. Silahsız olduğundan eminseniz korkutmaya çalışın. Eğer bıçak ya da silahla tehdit ediyorsa ailenizin güvenliğini sağlayın. Gereksiz risklere girmeyin. Hırsızı dikkatle inceleyin ve polis gelince detaylı olarak tarif edin. Polis gelene kadar aklınızda kalan bilgileri not edin. Hırsızı hatırlatabilecek izlere dikkat edin. Yüzündeki yara izi, belirgin bir ben gibi dikkat edici özellikleri tespit etmeye çalışın.

Hırsızı kapımı açmaya çalışırken gördüm. Cep telefonumla fotoğrafını çekmeli miyim?

Hırsızı gördüyseniz polise detaylı olarak tarif edin. Eğer kendinizi belli etmeyecek bir yerde iseniz hırsızı görüntülemeniz polis tarafından eşkâl için kullanılacaktır. Bu çok yardımcı olur. Ancak hırsızın sizi fark etme ihtimali varsa bu yola başvurmayın. Zira hırsızın ilk hedefi siz olursunuz. Hırsız elinizdeki görüntüleri almak için size zarar verebilir.

Evimin soyulduğunu gördüm. Ne yapmalıyım?

Hırsız girdiğini gördüğünüz anda 155 Polis İmdat'ı arayarak polise haber verin. Olay yerine polis gelmeden hiçbir eşyaya dokunmayın. Evde çalınmış olabilecek her şeyi polise bildirin. 

İşyerinde nasıl tedbir alınmalı?
Kapı kilit ve kasasının sağlam olmasına dikkat edin. Anahtarınızı kullanan işçiniz işten ayrıldı ise kilidi değiştirin.

Cam, dışarıdan kırıldığında dahi, içeriye girişi veya mal alınmasını engelleyecek demir çubuk veya tellerle uygun tedbiri alın. Mümkünse dış yüzeyde kullanılan camları kırılmayacak cinsten seçin.

Kıymetli mallarınızı cam vitrinde değil, iç kısımlarda sergileyin. İşyeri önünde ve dışarıda mal sergilemeyin. Kapı camı ve diğer camlarda içeriyi görmeyi engelleyecek poster, afiş gibi tanıtım ilanları asmayın. Diğer eşyalarınız için sağlam dolap veya kasa kullanın.

Çok miktarda nakit para ve değerli eşyayı kasada bulundurmayın. İşyerinizde satılan kıymetli mallara alıcının ulaşmasını engelleyecek fiziki düzenlemeler yapın.

h
Zaman
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2006 Pazar 03:12:03
Güncelleme :25 Haziran 2006 Pazar 05:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?