16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

HIV'li doğdu, babası AIDS’den öldü

İzmir Buca’da bir ilköğretim okulunda bir kız öğrencinin ve annesinin AIDS hastalığına neden olan HIV virüsü taşıdığı ve annenin fuhuş yaptığı ihbarı, büyük bir dramı ortaya çıkardı.

11 yaşındaki S.Ş. devlet korumasına alındı. Fuhuş iddialarını reddeden anne P.Ş. "HIV olduğumuzu söyleseydim, kızım okuldan dışlanıp her şeyden mahrum kalırdı" dedi.

İZMİR’de 11 yaşındaki ilköğretim 4’üncü sınıf öğrencisi S.Ş.’nin öğretmenine, 4 Ocak günü adının G. olduğu söyleyen bir kadın, bir ihbarda bulundu. Kadın, birkaç gündür yanında kalan S.Ş. adlı öğrencinin annesi gibi HIV taşıyıcısı olduğunu söyledi. İhbarcı, annenin Pınarbaşı Kamyon Garajı çevresinde fuhuş yaptığını, çoğu zaman kızını da yanında götürdüğünü öne sürdü, küçük kızın kurtarılmasını istedi. Bu ihbar ve iddialar üzerine okul idaresi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile kaymakamlık alarma geçti. Küçük S.Ş. rehber öğretmen nezaretinde, önce eğitimciler, ardından da polis tarafından dinlendi. Küçük kız da ihbarcı kadının anlattıklarına benzer şeyler söyledi.

BABA AIDS’TEN ÖLDÜ

S.Ş’nin fuhuşa tanık olduğu, zaman zaman tacize de uğradığı şeklindeki anlatımları, eğitimciler ve polislerin kanını dondurdu. Eğitim yılının başından bu yana okula gelen öğrencileri, S.Ş’nin HIV taşıyıcısı olduğunu o anda öğrenen öğretmenler ve okul yönetimi şoke oldu. Yapılan araştırmada S.Ş’nin babası İ.Ş’nin 2002’de tedavi altına alındığı Atatürk Eğitim Hastanesi’nde AIDS’den öldüğü ortaya çıktı. Babanın ölümünün ardından anne P.Ş. ile kızı S.Ş’ye yapılan Eliza testi sonucunda ikisinin de HIV taşıyıcısı oldukları belirlendi. Annenin virüsü ölen eşinden aldığı, virüsün kızına da hamileliği sırasında geçtiği ortaya çıktı.

Gerçeğin ortaya çıkmasından sonra S.Ş. devlet koruması altına alındı, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce bir yurda yerleştirilmesine karar verildi. S.Ş, tetkiklerinin ve varsa gerekli tedavisinin yapılması için geçici olarak Dr. Behçet Uz Hastanesi’ne yatırıldı.

Kızımla aç susuz kaldım ama asla fuhuş yapmadım

Poliste herhangi bir fuhuş kaydının bulunmadığı da belirlenen anne P.Ş’yi DHA muhabirleri buldu. Kızının elinden alındığını çağrıldığı karakolda öğrendiğini belirten anne P.Ş. zaman zaman gözyaşlarına boğulduğu konuşmasında fuhuş iddialarını reddetti. Daha önce terk edilmiş bir evde yaşadığını, ancak buradan atıldığını anlatan P.Ş. bu nedenle kızını kendisini suçlayan G. adındaki arkadaşına bıraktığını belirtti. P.Ş. "Daha önce bir erkek yüzünden kinli olduğundan intikam amacıyla bu iftiraları attı, kızımın da beynini yıkayıp benim aleyhime ifade vermesini sağladı" dedi. P.Ş. şunları söyledi:

"Kızımla aç susuz kaldık, ama ben fuhuş yapmadım, kızıma asla erkekleri dokundurtmadım. Okula gidip ’Annesi bakamıyor, fuhuş yapıyor’ demiş. Kızım da ’Annem kamyoncularla gidiyor. Orada etini satıyor. Annem beni de yanında götürüyor, erkekler sağımı solumu elliyor’ diye ifade vermiş. Bunu duyunca yıkıldım."

P.Ş. kızının 4 yılda 3 okul değiştirdiğini söyledi. Okula Bornova Altındağ’da başladığını, üçüncü sınıfı Buca’da bir okulda okuyup 4’üncü sınıfa bu yıl yine Buca’da bir ilköğretim okulunda gittiğini belirtti. P.Ş. Almanya’da diş asistanlığı eğitimi aldığı için AIDS hastalığını bildiğini ve kızını da bu konuda bilinçlendirdiğini savundu. Kızının bir yeri kanadığında kimseyi yanına yaklaştırmayıp tedavisini kendisinin yaptığını belirten P.Ş. dışlanmaması için hiçbir okul idarecisine durumlarını bildirmediğini söyledi. P.Ş. "Okul idarecilerine bilgi vermem gerekiyordu, ama çocuğumun itilip kakılmasından çekindim. Kızım hastalığını, ne yapması gerektiğini biliyor" dedi.

4 ERKEKLE İLİŞKİM OLDU

Eşinin ölümünden bu yana 4 erkekle ilişkisi olduğunu, hepsine de durumunu anlattığını öne süren P.Ş. en son M. adlı kamyon şoförüyle yaşadığını, İzmir’e geldiği günlerde birlikte olduğunu, onun yardımlarıyla yaşamaya çalıştığını belirtti. Kendisine zamanında sahip çıkmayan yetkililerin şimdi kızından ayırdığını öne süren P.Ş. şunları anlattı:

"En son geçen Kurban Bayramı’nın ikinci günü Buca Karakolu’na başvurdum. Ev sahibi çıkardığı için kızımla sokakta kaldığımı, ikimizin de HIV pozitif olduğumuzu söyledim. Sığınma evine yatırmalarını istedim. Sığınma evinin tatilde olduğunu söyleyip baştan savdılar. İşte o sırada kızımı arkadaşım G’ye verdim, ben de inşaatta yattım. Ben çocuğumu geri istiyorum. Devlet kızımı elimden alarak değil, yardım ederek bize sahip çıksın. Fuhuş yapmış olsaydım şimdi çok başka yerlerde olabilirdim, sokaklarda yatmazdım."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 09:30:54
Güncelleme :13 Ocak 2007 Cumartesi 09:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?