29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Hocasını 39 yıl sonra buldu

Eğitim projelerine verdiği destekle dikkat çeken Turkcell, 'Öğretmenler Günü'nde ilginç bir buluşmaya sahne oldu. Şirketin üst yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, kendisine matematiği sevdiren öğretmeni Necmiye Arkun'u 39 yıl sonra gelen bir telefonla buldu.

Bir dergiye röportaj veren Ciliv, Kadıköy Maarif Koleji'ndeki 'Toto' lakaplı öğretmeni Necmiye Arkun'a hayranlığından söz etmişti. Arkun'un röportajı okuyan bir yakını, Ciliv'e telefon açarak hocasının yaşadığı müjdesini verdi. Hemen bir randevu ayarlandı. Ciliv, çiçeğini-çikolatasını yaptırıp Emekli Sandığı Nispetiye Dinlenme ve Bakımevi'nin yolunu tuttu. Necmiye Hoca'nın odasına konuk oldu. Anılar tazelendi, duygu dolu anlar yaşandı. Necmiye Hoca, Ciliv'de önemli izler bırakan öğretmenlerinden biriydi. Ortaokula başladığı gün ilk dersi matematikti, ilk tanıştığı öğretmeni de Necmiye Arkun olmuştu. Süreyya Ciliv, hocasının zorlaması ile TÜBİTAK'ın düzenlediği matematik yarışmasına katılmış ve burada Türkiye üçüncülüğü kürsüsüne çıkmıştı.

Büyükada'da doğup bir 'Frankofon' olarak yetişen Necmiye Arkun, 1960 ve 1964'te Fullbright bursu ile ABD'de Mississippi Üniversitesi'nde yüksek matematik eğitimi aldı. Ülkesine döndükten sonra Darüşşafaka, Üsküdar Amerikan gibi önemli okullarda öğretmenlik yaptı, ardından da Kadıköy Maarif Koleji'nde çalışmaya başladı. Öğrencileri, Necmiye hocalarına, 'Toto' lakabını takmıştı. Çünkü Spor Toto gibi notları vardı: 0, 1, 2. Genç Ciliv ise ilk matematik sınavında sınıfın en yüksek notunu almış. O da 10 üzerinden 5,5. Daha sonra sabah akşam matematik çalışan Süreyya Ciliv, 'Toto'dan 9 ve 10 almaya başlamış. Ardından da matematik, onun için bir hobi haline gelmiş. Yıllar sonra Türkiye'nin en değerli şirketlerinden birinin başına geçen Ciliv, hocasına duyduğu hayranlık ve sevgiyi şu sözlerle anlatıyor: "Bana matematiği, mantığı, problem çözmeyi ve sistematik düşünmeyi öğreten ilk kişidir. Bugün dünyayı anlamaya çalışırken ve değerlendirirken hocamın verdiği temellerden yola çıkıyorum. Zarifliğinden, bakımlı ve disiplinli halinden çok etkilenir, kendimize çekidüzen verirdik. Kendisinden hem çok korkar, hem de çok severdik. Bana verdiği emekler için ona müteşekkirim."

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 18:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?