22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Holding soyut kavga somut

Ankara merkezli Soyut Holding’de kardeşler arasındaki anlaşmazlık, mahkemeye yansıdı.

Şirketten ayrılmak için ağabeyi Hasan Çolak’tan 15 milyon dolarlık senet alan Müslüm Çolak, ağabeyi tarafından "seneti gasp etti" diyerek mahkemeye verildi. Çolak, gasp suçlamasından beraat edince, "Ben böyle ailenin ne adını ne soyadını taşırım" diyerek adını ve soyadını mahkeme kararıyla değiştirdi.

DÜNYA Ticaret Merkezi’nin Türkiye Temsilcisi, aynı zamanda inşaat, üretim, enerji ve finans alanlarında faaliyet gösteren şirketlerden oluşan Ankara merkezli Soyut Holding’te kardeşler arasındaki aile kavgası mahkemelere taşındı. Edinilen bilgiye göre kardeşlerden birinin soyadını değiştirmesine neden olan olaylar zinciri şöyle gelişti:

KAVGA SENETLE MAHKEMEYE TAŞINDI: Müslüm Çolak, Soyut Holding’in sahiplerinden olan ağabeyleri Mürşit Çolak ve Hasan Çolak’la anlaşmazlığa düşünce şirketten ayrılmak istedi. İddiaya göre şirket yetkilisi ağabey Hasan Çolak, holding adına 2002 yılında 15 milyon dolarlık bir senet imzalayıp kardeşi Müslüm’e verdi. Ağabey Hasan Çolak, birkaç gün sonra senedin silah zoruyla alındığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcı, Müslüm Çolak hakkında Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "silahlı gasp" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Hasan Çolak, senedin iptali için de dava açtı.

KARDEŞ ÇOLAK GASPTAN BERAAT ETTİ: Müslüm Çolak bir yıllık yargılamanın ardından gasp yargılamasından beraat etti. Yargıtay beraat kararını onadı. Çolak, gasp suçlamasından beraat edince, "Ben böyle ailenin ne adını ne soyadını taşırım" diyerek adını ve soyadını mahkeme kararıyla "Onur Deniz" olarak değiştirdi. İsim değiştirmek için mahkemeye verdiği dilekçede, "Beraat ettiğim olaylar sırasında tüm ailem bana karşı tavır aldı. ABu kişilerle aynı soyadını taımak istemiyorum" dedi.

SENET GEÇERLİ Mİ, DEĞİL Mİ: Senedin iptali için açılan dava ise Ankara 1.Ticaret Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, senedin geçersizliğine karar verdi. Yargıtay 19.Hukuk Dairesi, bu kararı bozdu. İkinci kez dosyaya bakan yerel mahkeme senedin iptali kararında direnip, ikinci kez aynı kararı verdi. Dosya bu kez Yargıtay Genel Kurulu’na geldi, Genel Kurul yerel mahkemenin kararını bozdu. 1. Ticaret Mahkemesi, bu kez mahkemeye verilen senedin dava konusu senet olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Müslüm Çolak, yeniden temyize gitti. Yargıtay 19.Hukuk Dairesi yerel mahkemenin bu kararını da bozdu.

İCRA İŞLEMİ GERÇEKLEŞMEDİ: Kararın bozulmasının ardından senet Müslüm Çolak, tarafından icraya konuldu. Ancak, holdingin tüm mal varlığı bağlı şirketlere devredildiği için icra işlemi gerçekleştirilemedi. Müslüm Çolak bu kez "hileli devir" yapıldığı iddiasıyla yeni dava açtı. Bozma kararı üzerine Ankara 1. Ticaret Mahkemesi, 19 Temmuz’daki duruşmada bozmaya uydu. Mahkeme gasp gerekçesinin dışında, alacaklı Çolak’a ispat külfetini ters çevirerek "alacaklı olduğunu ispat et" dedi.

HÁKİMLERE TAZMİNAT DAVASI: Müslüm Çolak, kararı veren hákimler aleyhine şahsi kusurları nedeniyle tazminat davası açtı. Çolak, mahkeme başkanını, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na da şikayet etti. AİHM’ne gideceğini ve taraflı davrandıkları için davadan çekilmelerini ihtar eden bir dilekçe gönderdi. Mahkeme bu gelişmeler üzerine davadan çekildi. Çekilmenin yerinde olup olmadığına Ankara 9. Ticaret Mahkemesi karar verecek.

Helikopter pistli holding binası

SOYUT Holdig A.Ş.’nin binasının üzerinde bulunan helikopter pisti kullanıma açık. Kendi Helikopteri olmayan yönetcilerin acil durumlarda helikopter kiraladıkları belirtiliyor. Pist aynı zamanda Ankara’ya gelen işadamları tarafından da kullanılıyor.

Çolak Ailesi’nin diğer fertleri de kavgalı

SOYUT Holding’deki kardeş kavgası sadece senet olayı ile kalmadı. Müslüm Çolak’la, ağabey Çolak’lar kendi aralarında da sorun yaşandı. Ağabey Mürşit Çolak ve iki oğlu hakkında, diğer ağabey Hasan Çolak ile kızı Senem Çolak’ı dövüp tehdit iddiasıyla dava açıldı. Mürşit Çolak, 15 milyon dolarlık senedin tahsilini isteyen Müslüm Çolak hakkında "akli dengesi yerinde değildir" diyerek vesayet davası açtı. Ancak mahkeme, "Müslüm Çolak’ın akli dengesi yerindedir" diye davayı reddetti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2007 Salı 08:16:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilker meral IP: 82.222.121.xxx Tarih : 19.03.2012 00:23:01

Önce dediler ki ilker fabrika batıyo, kimse mutlu değil, verim düştü, hırsızlık yapılıyor git düzelt yetki sorumluluk sende dediler. Birde ne göreyim kazın ayağı öyle değil. Tabi iyi niyetle "Belki o kadar da kötü niyetli değillerdir, yaptıkları yanlış ya da hataları anlayıp adamlar olurlar" diye 2 aylık Ankaradaki fabrikalarında çalışmam sonucunda hazırlamış olduğum ve işten ayrılmama neden olan raporumu facebookta herkesle paylaştım. Şimdiye kadar işten ayrılıpta iş mahkemesinde dava açmamış çalışanı neredeyse yok. Personel sirkülasyonu yıllık %60 ları buluyor. Ne mal olduğunu anlayanlar zaten alacağımı koparamicam bari daha fazla bedava amelelik yapmayayım diye kendi kendine işten ayrılıyor. Baş yalakaları, fedaileri,  yakın korumaları ve avukatlarının maaşı hiç aksamıyor. İş ortağı, devlet makamı, bankalar, malzemeci, servis sağlayıcı ya da alt yüklenicilerin açtığı onlarca dava uzun yıllardır hala sürüyormuş. İşe giren bayanlardan taciz yiyenler kaçıyor. Herkes onların haremi sanki. Adam akıllı tamamlanmış, müşterinin memnun olduğu teslim edilmiş iş ya da proje neredeyse yok. Hep dalavere, çamura yatma, sallama, aldatmayla iş yapmış. Kuzu görünümlü kurt misali. Dini, imanı para olmuş ve insanı meta olarak kullanan bu şirketimin bu yüzünü geçte olsa ne yazıkki yurtdışında da beni zor koşullarda mağdur ettiklerinde öğrenebildim. Ve çok dahasını burada Ankaraya dönüşümde araştırdım öğrendim. Bende dava açtım haram olsun çoluk çocuğumuzun hakkı Allahsız kafirler. Yaşasın zalimler için cehennem..