18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Hollanda'da dini vakıflara araştırma

Hollanda’da dini vakıf ve kuruluşların, terör örgütleriyle olası maddi ilişkilerini saptayabilmek amacıyla geniş çaplı bir araştırma başlatıldı.

Hollanda Maliye Bakanlığı, ülkede dinsel temele dayanan 3 bin 500 civarında vakıf olduğununun belirlendiğini ve bunların tamamına yakınının araştırmaya alındığını duyurdu.

Bakanlık, araştırmaların kendi eşgüdümünde, istihbarat örgütü, bankalar ve öteki ilgili kuruluşların katılımıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yetkililer, daha önce yapılan araştırmaların, dini vakıfların terör örgütleriyle kolayca parasal ilişkiye girebildiklerinin anlaşılması üzerine böyle bir araştırmaya gerek görüldüğünü söylediler.

Üç ayrı vakfın hesapları dondurulmuştu

Hollanda’da daha önce yapılan araştırmalar sonunda terör örgütleriyle parasal ilişki içinde bulunduğu kuşkusuyla üç ayrı vakfın hesaplarına el koyulmuştu. Bu kuruluşlar Rotterdam’da faaliyet gösteren ’El Aksa’ adlı bir vakıf ile ’Benevolence International Nederland’ adlı bir yardım kuruluşu ve ’El Haramain’ adlı Suudi Arabistan kökenli bir başka yardım kuruluşuydu.

Hollanda’da terör araştırması

Hollanda’daki dini vakıfların araştırılmasında, yönetmen Theo van Gogh’un radikal islamcı bir Faslı tarafından öldürülmesinin ardından, ülkede artan terör olaylarının etkisi olduğu belirtiliyor.

Gogh’un ölümünün ardından Türkler de intikam saldırılarının hedefi olmuş ve ülkedeki ondan fazla cami kundaklanıp, okullar ateşe verilmişti. Yıllardır bu ülkede yaşayan Türkler, hoşgörü ortamının artık kaybolduğunu belirtiyor. Hollanda’da yaklaşık 320 bin Türk yaşıyor.
cnntürk
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2004 Pazartesi 17:26:54
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 00:31:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?