22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Hükümet depremi ciddiye almıyor mu?

Ulusal Deprem Konseyi’nin üye bilim insanlarına bile haber verilmeden lağvedilmesi büyük tepki topladı.

İTÜ öğretim üyesi Prof. Celál Şengör, bu kararın hükümetin depremi ciddiye almadığının somut göstergesi olduğunu belirterek yapılanı "skandal" olarak niteledi. UDK’nin eski başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak, kararı televizyondan öğrendiğini ve dehşete kapıldığını söyledi.

TÜRKİYE’ye büyük acılar veren 1999 Depremi’nden sonra 21 Mart 2000’de Başbakanlık genelgesiyle kurulan Ulusal Deprem Konseyi’nin (UDK) üyelerin hiçbirine haber verilmeden, bir ay önce, 6 Ocak’ta lağvedildiği ortaya çıktı. Başkan ve üyeler, UDK’nin lağvedildiğini tesadüfen öğrendiler. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Deprem Bilgilendirme Grubu (DEPBİL) üyelerinden Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celál Şengör, Prof. Dr. Okan Tüysüz, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan tarafından yapılan ortak açıklamada, UPK’nin lağvedilmesinin "kara mizah" olduğu belirtilerek şöyle denildi:

KARA MİZAH ÖRNEĞİ

"Topraklarının yüzde 90’ının aktif fay kuşakları içerisinde olduğu, önlem alınmadığı için bugün de başta Marmara Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de binlerce insanın can güvenliğinin tehdit altında bulunduğu bir ülkede, Deprem Konseyi’nin lağvedilmesi ancak kara bir mizahla izah edilebilir. Her an büyük bir deprem beklediğimiz böyle bir zamanda ve ortamda alınmış olan bu kararın, yerel yönetimleri ve halkı, önlem alma ve dikkatli olma noktasında olumsuz etkileyeceğinden endişe etmekteyiz. Böyle bir zafiyetin doğmaması için tüm yetkilileri uyarıyor ve acilen göreve davet ediyoruz."

Prof. Dr. Celál Şengör ise UDK’nin Başbakanlık genelgesiyle ve neredeyse gizlice lağvedilmesini tam bir ciddiyetsizlik örneği olarak değerlendirdiğini vurgulayarak kararın da yasadışı olduğunu söyledi. Prof. Şengör, "UDK’nin lağvedilmesi akıl alacak iş değil. Kaldı ki, TÜBİTAK yönetiminin yasadışı olduğuna dair mahkeme kararları var. Dolayısıyla, mevcut TÜBİTAK yönetiminin tavsiyesi üzerine UDK’nin lağvedilmesi kararı suçtur. UDK Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, kararı bizim gibi televizyonlardan öğreniyor. Böyle yönetim olur mu, böyle devlet ciddiyeti olur mu?" dedi.

UDK kurulduğu sırada TÜBİTAK Başkanı olan ve bir dönem UDK’nin de başkanlığını yürüten Prof. Dr. Nemık Kemal Pak ise, kararı televizyondan öğrendiğini ve dehşete kapıldığını ifade etti.

310 milyon Euro yüzünden mi lağvedildi

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, Ulusal Deprem Konseyi’nin lağvedilmesinin nedenlerini sordu. Karademir, Erdoğan’a, "UDK’nin lağvedilmesinin, Dünya Bankası başta olmak üzere, bir çok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan milyonlarca Euroluk finansal kaynakların kullanılması ile bir ilgisi var mıdır" sorusunu yöneltti.

Karademir, yüzde 98’i deprem kuşağında olan Türkiye’de, deprem zararlarını azaltacak, bu konuda yol gösterecek, yasalara yön verecek bir kurumun konsey üyelerine haber bile verilmeden lağvedilmesi hakkında "Dünya Bankası başta olmak üzere, bir çok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan ve afet zararlarının azaltılması ve afetlere hazırlık konularını da içeren finansal kaynakların kullanılmasının" neden gösterildiğini belirtti.

Finansmanı Dünya Bankası’ndan sağlanan 310 milyon Euroluk bütçeye sahip İSMEP projesinin hazırlanması sırasında, Ulusal Deprem Konseyi’nin görüşlerinin alınmadığını da belirten Karademir, "İSMEP projesinin hazırlanması ve hangi çalışmaların yapılacağına ilişkin kararların, bu konuda yetkin olmayan Başbakanlık Proje Uygulama Birimi (PUB) tarafından alındığı iddiaları doğru mudur? Ülkemizin borçlanarak sağladığı söz konusu finansmanla yürütülen projelerin, konularında yetkin olmayan firmalara verildiği ve ülke kaynaklarının heba edildiği iddiaları doğru mudur?" sorularına yanıt istedi.
Hurriyet
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 06:30:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?