29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İki süvarimiz 288 kişiye karşı

Terör yüzünden 2008’de ertelenen Dakar Rallisi, bu yıl Güney Amerika’ya taşındı. 3 Ocak’ta Arjantin’de başlayacak olan yarışa, motosiklet dalında Kemal Merkit ve Kutlu Torunlar katılacak 

Eskiden erkekler için tüm mesele özetle ‘at, avrat, silah’tı. Günümüzde avrat ve silah meseleleri aynen devam ediyor ama öte yandan, ‘at’ durumu biraz farklı. Geçmişimizin iletim aracıydı atlar. Sonra onların yerine makineler geldi. Arabalar, motosikletler vs... Ve herkes atının yani makinesinin üstünlüğünü göstermek için birtakım yarışmalara katılır oldu. İşte Dakar Rallisi de bu tür organizasyonların önde gidenlerinden biri. Yani insanla yarattığı makinenin doğayla en zorlu kapışmalarından biri... 

Bu yıl 30’uncusu düzenlenen ralliye motosiklet dalında katılacak olan ‘Jim Beam Dakar Türk Takımı’ndan Kemal Merkit’e ‘Nedir bu yarışma?’ diye sordum. “Buenos Aires’den başlayarak Patagonya’ya doğru devam edecek rallinin ilk bölümü süratli geçecek, sonra And Dağları üzerinden Pasifik’e yönleneceğiz. And Dağları’nın aşılması yüksek irtifada yarışmaya farklı bir imkân verecek” diye hızlı bir biçimde anlatmaya başladı.

Hakikaten ‘katılmak önemli’
Bu bölümde motor ve karbüratör ayarları da navigasyonun (Nereden geldik, nereye gidiyoruz, durumumuz nedir gibi...) yanında önemli bir rol oynayacakmış. Rallinin üçüncü bölümüyse sıralamada belirleyici rol üstlenecekmiş.
Sözü gene Merkit’e bırakıyorum:?“Dünyanın en kuru çölü olarak bilinen Atakama Çölü’nde geçecek bu etaplar oldukça zorlayıcı olacak. Bununla beraber navigasyon da önemli bir rol oynayacak. Her ne kadar Dakar Rallisi bu yıl kıta değiştirmiş olsa da ulaştığı bu yeni sınırlarda yine dünyanın en zorlu rallisi olma özelliğini koruyor olacak” diyor. 

Peki Türk takımı nasıl bir yol izleyecek? “Bizim stratejimiz Atakama Çölü’ne gelene kadar güvenli ve mümkün olduğu kadar süratli bir yarış yapmak, rallinin son bölümündeyse bulunduğumuz pozisyona göre yeni stratejimizi oluşturmak. En büyük amacımız katılanların yarısının finişe varamadığı bu yarışta, birlikte finişe varıp yüzde 100 başarı elde ederek Türk bayrağını dalgalandırmak. Nasıl Olimpiyat’a katılmak bile önemliyse burada da derece yapmak istiyorsanız önce finişe varmanız lazım. Zaten finişe varmak başlı başına bir başarı. Ama tabii ki hedeflerimiz bunun da ötesinde kendi klasmanımızda dereceye girmek.”

Ciddi anlamda maddi kayıp oluyor
Adı üstünde Dakar Rallisi ama ilk kez rota değiştirerek, bu kez Güney Amerika’nın zorlu virajlarında sürecek. Takımın diğer elemanı Kutlu Torunlar’a da bu meseleyi sordum. Şöyle açıkladı: “Aslında sadece geçtiğimiz yıl değil, her geçen yıl, terör hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu, öyle boyutlara geldi ki, dünyanın en büyük sportif organizasyonlarını bile tehdit edebiliyor. Alınması imkânsız gibi görünen bir karar geçen yıl alındı işte. 2008 Dakar Rallisi terör yüzünden iptal edildi. Bu kadar büyük bir organizasyonun iptal edilmesi demek, ciddi anlamda maddi kayıplara da yol açıyor. Bunu göz önünde bulunduran Dakar Organizasyonu, yeni bir riski göze alamayacağı için, Arjantin ve Şili hükümetlerinin de bu tanıtım olanağını fırsat bilerek lobi faaliyetleri sonucunda kıta değiştirdi. 2009 Dakar Rallisi’nde herhangi bir risk kaldığını düşünmüyoruz.”

Rakamlarla Dakar Rallisi
3 Ocak’ta başlayıp 15 gün sürecek Dakar Rallisi, Arjantin ve Şili topraklarında pek de öyle Afrika şartlarını aratmayacak zorluktaki parkurda geçecek. Dört kıta ve 49 ülkeden 230 motosiklet, 30 ATV, 188 otomobil ve 82 kamyonun maksimum performans ve azimle sınırları zorlayarak bitirmeye çalıştıkları bir ralli bu. Bu yıl Arjantin’in başkenti Buenos Aires’den başlayarak, Patagonya ovaları, Şili topraklarında Atakama Çölü ve And Dağları’nda devam ederek yine Buenos Aires’te son bulacak. 30. Dakar Rallisi’nde 14 özel etap var. Her özel etap, geçilen ülkenin coğrafi yapısına göre farklı özellikler taşırken, yarışçıların bu yılki en uzun etabı 834 kilometre. 

Yarışın ikinci gününde Arjantin topraklarında ‘Sta Rosa de la Pampa Puerto Madryn’ etabı yapılacak. En uzun özel etapsa Atamaka Çölü’nde gerçekleşecek 666 kilometrelik Copiapo-Copiapo etabı olacak.
2009 Dakar Rallisi, 9 bin 574 kilometreyle son yılların en uzun rotasında gerçekleşecek. Yarış içindeki özel etap toplamıysa 5 bin 652 kilometre. Rotada ekipleri farklı yüksekliklerdeki zorlu etapların yanı sıra Şili topraklarındaki kum tepeleri ve Atakama Çölü bekliyor. 

Zorlu etaplarda navigasyon yeteneği ön plana çıkarken, önceki yarışlara göre teknik açıdan daha zor bir ralli yarışmacıları bekliyor. İşin en ilginç kısmıysa bu ralliye katılan yarışmacıların ancak yüzde 40’ının finişe varabilmeleri. Yani değil dereceye girmek, yarışı bitirebilmek bile zor bir mesele. O yüzden Kemal Merkit ve Kutlu Torunlar’a kazasız belasız bir yarış diliyor, yolları açık olsun diyorum.

RADİKAL
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 09:29:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?