16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

İklim değişikliği 'hastalığı'

Uzmanlara göre, iklimde meydana gelen sıra dışı değişimler bakteri ve kene üremesini kolaylaştırıyor. Bu durum özellikle Kırım Kongo kanamalı ateşi, sıtma ve leptospirosis hastalıklarını tetikliyor

İklim değişikliğinin Türk insanı üzerindeki yansımasının ilk defa araştırıldığı Türkiye İklim Değişikliği 1. Ulusal Bildirim Raporu'na göre, ısı farklılıklarının ve yağışların hastalıklarda sinerjik etkisi var. 

İklimsel değişiklikler ülkemizde, Kırım Kongo kanamalı ateşi, sıtma ve farelerden insanlara geçen leptospirosis hastalığını tetikliyor.
İklim koşullarındaki değişimin kenelerin üremesini kolaylaştırarak hastalığın artışına yol açtığı vurgulanan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın raporunda hastalık şöyle anlatılıyor:
"Esas olarak Tokat, Yozgat ve Sivas'ta görülen vakalar incelendiğinde, hastaların ziraat temaslı olması dikkat çekiyor. Araştırmada, iklimin bu hastalığa yol açan hyalomma marginatum türü kenelerin nüfusunu harekete geçirdiği saptandı. Bu tür keneler, baharda havaların ısınması ile harekete geçer ve özellikle nisan ve mayısta hastalığın ortaya çıkmasına yol açar."
Raporda ikinci olarak iklim değişikliği ve sıtma arasındaki bağlantı anlatılıyor. Raporda, "Sıtma vakaları, belirli süre içindeki ortalama sıcaklıkların artışına paralel olarak Türkiye'de arttı" denildi.


Böbrekte tahribat
Raporun son bölümünde ise Türkiye'de pek bilinmeyen leptospirosis hastalığının iklim değişikliğinden etkilenen bulaşıcı hastalıklardan biri olduğu ifade ediliyor.
Farelerden insanlara bakteri ile geçen bu hastalığın, ilerlediği zaman Weil hastalığına dönüşerek, karaciğer ve böbreklerde büyük tahribat yaratıyor. Raporda "Hastalıkta 2004, 2005 ve 2006 yıllarındaki toplam hasta sayısına göre, nisan aylarında nispi olarak yüzde 50'lik bir artış görülmüştür" deniliyor.
milliyet
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 06:41:47
Güncelleme :15 Mart 2007 Perşembe 06:52:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?