15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İlahiyatçılar ikiye bölündü

Din İşleri Yüksek Kurulu BaşkanVekili Prof. Dr. Saim Yeprem'in, "Piyangonun her türlüsü haramdır" sözlerine, ilahiyatçılardan farklı tepkiler geldi. Bazı ilahiyatçılar Milli Piyango'nun başta Mehmetçik Vakfı ve Çocuk Esirgeme Kurumu olmak birçok kuruma yardım aktardığını, dolayısıyla buna direkt olarak "haram" demenin doğru olmadığını söyledi. 

Bazı ilahiyatçılar da piyangonun "haram" olduğunu, başka kurumlara yardım aktarılmasının bu sonucu değiştiremeyeceğini savundu. 

Yeprem, Milli Gazete'ye verdiği demeçte rine olumlu bakmadığını belirterek, "İslam dinine ve kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'e göre, piyangonun her türlüsü haramdır" demişti. Yeprem'in bu sözlerine kimi ilahiyatçılar destek verirken, kimileri de karşı çıktı. İlahiyatçıların görüşleri şöyle:

PROF. DR. BEYZA BİLGİN:
Bu konuda farklı görüşler var. Hiçbir şey tek başına haram olmaz. Onun kötüye kullanılması haramdır. Milli Piyango konusunda ben 'Haramdır' diyenlere değil de, 'İyiye kullanılırsa haram olmayabilir' diyenlere katılıyorum. Milli Piyango'dan birçok kuruma yardım aktarılıyor, buna bu gözle bakmak lazım. Ayrıca kişisel olarak da insanlara zarar vermiyor.
PROF. DR. SUAT CEBECİ (Sakarya Üniversitesi):
Yardımlaşma anlamında olan hiçbir şey haram değildir, kumar anlamında olan her şey haramdır. Kumar anlamında, insanların birbirlerini kandırarak, birbirlerinin kazançlarını elde etme anlamındaki organizasyonlar caiz değildir. Ama yardımlaşma anlamında Milli Piyango oraya girebilir. Çünkü, Milli Piyango'da toplanan paraların büyük bir kısmı Mehmetçik Vakfı'na, Çocuk Esirgeme Kurumu'na hatta devlete vergi olarak aktarılıyor. Bu şekilde yardımlaşma olarak düşünüldüğünde, ilke olarak her türlü organizasyon caizdir.
PROF. DR. AHMET YAMAN (Selçuk Üniversitesi):
Piyango, İslam'ın temel yasaklarından birisi olan 'kumar' kapsamına girer. Piyangoda bilet karşılığında herhangi bir mal veya hizmet alımı söz konusu değildir. Aksine müşterek bir bahisle tamamen risksiz ve çok kazanma amacı vardır. Tıpkı ortaya bir miktar para koyup zar atarak, çubuk çekerek veya başka bir tesadüfi yolla paranın tümünün bir kişi tarafından alınması gibi. Sonuçta toplanan paradan kamu hizmeti yapılması bu hükmü değiştirmez. İşlemin kendisi dinen meşru değilse, sonucu ve türevleri de meşru olmaz.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 13:03:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?