26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İlk orangutan hastanesi

Mekânın herhangi bir hastanenin bebek ünitesinden farkı yok: Altlarında bezleri, karyolalarından etrafı süzen, bir yandan da iğnelerini yiyen, ateşleri ölçülen, hemşirelerin kollarında biberonla beslenen bebekler... Hastane çalışanları ufaklıkları iyileştirmek için herhangi bir bebek ünitesindeki gibi şefkatli ve seferber olmuş durumda. Tek fark var; bu minik yaratıklar insan değil, orangutan yavrusu... Malezya ormanlarının ortasındaki, ‘Orangutan Adası’ diye bilinen Bukit Merah Lake Town Resort’taki Bebek Bakım Ünitesi çok özel bir hastane. Tüm hastaları tehlike altındaki ‘Pongo Pygmaeus’ adlı, Borneo türü orangutanlar.

El üstünde tutuluyorlar
2004’te kurulan bu merkez olmasaydı büyük ihtimalle bu tür yok olacaktı. Merkezde anneleri tarafından reddedilen ya da kötü muameleye maruz kalan 23’ten fazla yavru orangutan tedavi görüyor. Hastanede yavrulara tıpkı bebek gibi muamele ediliyor. İki saatte bir biberonla besleniyorlar; tansiyon, kandaki oksijen oranı ve nabız gibi hayati göstergeleri monitörlerden izleniyor. Konforlu karyolalarda yatıyorlar, kötü ihtimallere karşılık kuvözler hazır... Yavrular her sabah antiseptik suyla yıkanıp tartılıyor. Veterinerler tarafından gözlem altında tutulan orangutanların günde 15’le 22 saat arasında uyuduğu garanti ediliyor.
Yavrular bir yaşını doldurup vahşi yaşamda ayakta kalabileceklerinden emin olununca, doğadaki gerçek evlerine bırakılıyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) verilerine göre dünyada sadece 3 bin Borneo orangutanı kaldı.

Radikal
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 12:45:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?