18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

İlköğretimde her 11 çocuktan biri kayıp

Türkiye`de ilköğretim çağına gelmiş her 11 çocuktan birisinin okula gitmediği, zorunlu eğitim dışında kalan çocuk sayısının ise 1 milyonu geçtiği bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi`nden Prof.Dr. Yüksel Kavak ile Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi`den Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Ergen`in, Türk Eğitim Derneği için ilköğretimde okul dışında kalan çocuklara ilişkin yaptığı araştırma, zorunlu eğitim çağındaki çocuklardan 1 milyon 12 bininin ilköğretime kayıtlı olmadığını ortaya koydu. Bunun her 11 çocuktan biri anlamına geldiği kaydedilirken, 1 milyonu aşkın çocuktan 677 bininin kız çocuğu olduğu bildirildi. Araştırma 7 yıl önce okul dışında kalan çocuk sayısının 1.5 milyonu bulduğu, bu sayının 2000-2001 öğretim yılında 500 bine kadar gerilediği son üç yılda ise tekrar 1 milyona ulaştığına dikkat çekti.

5`İNCİ SINIFTAN SONRA OKUL TERKLERİ BAŞLIYOR

Araştırma, toplumda ilköğretimin hale 5 yıl olarak algılandığını ve bu sürenin yeterli olarak görüldüğünü belirleyen verileri de içeriyor. Buna göre, en fazla okul terk oranı 5`nci sınıfta olurken, oran yüzde 2.1 düzeyinde. Okul terk oranı kırsal kesimde ise 2.8 olarak gerçekleşirken, kız çocuklarının 5`nci sınıftan sonra okulu bırakma düzeyi yüzde 2.6.

GÜNEYDOĞU`DA TERK ORANI EN YÜKSEK BÖLGE

Araştırmada okul terk oranı en yüksek bölgenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu ortaya koydu. Güneydoğu Anadolu`da ilköğretimde okulu bırakma oranı yüzde 7 olarak gerçekleşirken, bu oran Batı Karadeniz`de yüzde 3.5, Kuzeydoğu Anadolu`da yüzde 3.3 düzeyinde.

AİLELERE DÜŞEN MALİYET AZALTILMALI ÖNERİSİ

İki akademisyen çalışmalarının son bölümünde yer verdikleri önerilerde, okullaşma oranının arttırılması için kız çocukları için ``pozitif ayrımcılık`` yapılması, eğitimin aile bütçesine doğrudan ve dolaylı maliyetinin azaltılması gerektiğini vurguladı. Diğer öneriler ise şöyle:

``-Okullar çocuklar için çekici hale getirilmeli ve `çocuk dostu okul` anlayışı yaygınlaştırılmalı,

-Eğitim programları esnek ve güncel yaşamda yaralı hale getirilmeli,

-Okul öncesi eğitime ağırlık verilmeli,

-Ana-babalara yönelik okuma-yazma kursları sürdürülmeli,

-Esnek okul takvimi ve saat uygulaması gündeme getirilmeli.``
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 13:58:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?