19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İlkokul mezunu memurdan ilginç buluş

İlkokul mezunu Mustafa Baş, on günlük bir düşüncenin ardından hayatını değiştirecek bir buluş gerçekleştirdi.
Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde memur olarak çalışan Mustafa Baş, aspiratör borusuna kapaklı tuvalet kapanı bağlayarak tuvalet ve mutfaktaki pis kokuların önüne geçiyor.

Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde acil servis memuru olarak 11 yıldır görev yapan Mustafa Baş, hastanede görevli Firuzan Göçmüş isimli doktorun evine aspiratör borusu takmaya gitti. Duvardaki kirişi delemeyince üzülerek düşünmeye başlayan Baş, kurum ve koku nedeniyle ev sahibinin soba bacasına aspiratör borusuna bağlanmasını istememesi üzerine yemek ve diğer kokuları 'nasıl önleyebilirim' diye düşünmeye başladı. On günlük bir düşüncenin ardından aspiratör borusuna tuvalet kapağı bağlayarak ismine 'WC Matik' adını veren Baş, doktora yeni buluşunun müjdesini verdi. Memurun buluşuna olumlu bakan doktor, evinde denenmesini istedi. İlkokul mezunu Baş'ın buluşundan olumlu sonuç alan doktor, kendisini tebrik etti. Baş, buluşunu komşularının evinde de denedi. Komşuları tarafından da beğenilen buluş üretilmeye başlandı.

Baş, WC Matik'i ve nasıl bulduğunu şöyle anlattı: "Firuzan Göçmüş hocamın evine aspiratör bağlamak için gittim. Gittiğimde duvarda kiriş olduğunu gördüm ve duvarı delemeyeceğimizi söyledim. Hocama fazla masraf çıkacak olması nedeniyle fikir üretmeye başladım. Aspiratör üzerinde fikir ürettikten sonra duvarı delmeden bacaya bağlanacak mekanizmayı kafamda tasarladım. Bacadan diğer komşuların pişirdiği yemek kokusu ve kurum geldiği için bacaya takılması tercih edilmiyordu. Kendi beynimde çözdüğüm mekanizmayı sanayi çarşısına giderek sanatkarlardan buluşumu yapmalarını istedim. Fakat sanayideki hiçbir usta benim buluşumu kafalarında çözemediği için yapmak istemedi. WC Matik'i bir plastik borunun içine yerleştiriyorum ve bazı aparatları taktıktan sonra da aspiratör borusuna yerleştiriyorum ve aparatı bacaya takıyorum. Aspiratör çalışmaya başlayınca mekanizma içindeki WC Matik'in kapağı kendiliğinden açılıyor. Aspiratörü kapattığınızda WC Matik kapağı kapanıyor. Böylece aspiratör çalışmadığı zaman WC Matik kapağı dışarıdaki yemek kokularını ve diğer pis kokuları içeri geçirmiyor. Buluşumdan birçok kişi faydalandı. Birçok kişiden de sipariş aldım. İzinli günlerimde aspiratörlere koku engelleyici takıyorum." Bir an önce bu mekanizmaya patent almayı ve oğluna bir iş kurmayı düşündüğünü anlatan Mustafa Baş, zengin olsa da memurluğu bırakmayacağını söyledi.

İlkokul mezunu Baş'ın ürettiği yemek kokusu ve pis kokulara son veren buluş hastanedeki doktorlarında ilgisini görüyor.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2007 Perşembe 16:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?