31
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

IMF'den açlık ölümleri uyarısı

MF, gıda fiyatlarının yüksek seyretmesi halinde, başta Afrika olmak üzere, gelişmekte olan bölgelerde kitlesel açlık ölümlerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gıda fiyatları sorununun ticaret dengelerini bozarak gelişmiş ekonomileri etkileyebileceğini söyledi ve "Gıda fiyatları bu şekilde artmaya devam ettiği takdirde korkunç sonuçlarla karşılaşabiliriz. Yüz binlerce insan açlık çekecek, açlıktan ölümler olabilir. IMF ve Dünya Bankası'nın İlkbahar Toplantıları'nda konuşan Straus-Kahn, global olarak yoksulluğa karşı son 10 yılda kaydedilen gelişmenin ortadan kalkacağını belirterek, gıda sıkıntısı yüzünden patlak veren sosyal kalkışmaların savaşa bile dönüşebileceğini söyledi.

Kahn, "Eğer bu gidişi durdurmak istiyorsak, gıda fiyatları da durmalıdır" dedi. Gıda fiyatları biyoyakıt piyasası nedeniyle yükseliyor. Almanya Kalkınma Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul ise, global biyoyakıt piyasasının daha sıkı denetlenmesi için çağrıda bulundu. IMF'yi eleştirmesiyle tanınan Oxfam grubu ise, gıda fiyatı krizinin sorumlusunun gelişmiş ülkeler olduğunu savundu. Oxfam adına konuşan Elizabeth Stuart, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere yardımı keserek biyoyakıt üretimini teşvik ettiğini belirtti. Stuart, gıda fiyatlarının zengin ülkelerin biyoyakıt talebi nedeniyle çıktığını söyledi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 10:23:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?