24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

İngiliz eşcinseller 'evleniyor'

İngiltere'de binlerce eşcinsel çift artık beraberliklerini kağıt üzerine de gösterebilecek.

Bugün yürürlüğe giren yasayla eşcinsel çiftler miras ve mülk gibi haklardan ortaklaşa yararlanabilecek; göçmenlik, emeklilik ve vergi konularında da evli çiftlere tanınan kolaylıklardan faydalanabilecekler.

İngiltere, 'eşcinsel hak ortaklığı' adı verilen bu yeni yasal düzenlemeyle, Belçika, Hollanda, İspanya ve Kanada'nın ardından eşcinsel evliliklerin yasal kabul edildiği beşinci ülke oluyor.

Ancak heteroseksüellerin kıydığı nikahla eşcinsellere önerilen yeni haklar arasında bazı farklar var.

İngiltere'de bir evliliğin yasalar önünde kabul edilmesi için çiftlerin karşılıklı olarak evlilik yemini ettikleri dini ya da resmi bir tören yapılması da gerekirken, eşcinsel hak ortaklığı sadece bazı resmi belgelerin imzalanmasıyla gerçekleşiyor.

Fakat yasa önünde resmen evli sıfatını almasalar da, İngiliz eşcinseller hayatlarını birleştirme niyetlerini belirtmelerinden iki hafta sonra kanunlar önünde evli çiftlerin sahip olduğu tüm haklardan yararlanabilecek.

Yürürlüğe giren yasa, muhafazakar kesimin tepkisiyle karşılaşıyor. Katolik Kilisesi eşcinsel evlilikleri günah olarak nitelendiriyor.

Buna karşın Anglikan Kilisesi eşcinsel evliliklere resmen muhalefet etmedi.

Gelen tepkilere rağmen eşcinsel çiftler hayatlarını birleştirmek için sıraya girmeye başladı bile.
Müzik dünyasının iki ünlü ismi Elton John ve George Michael, uzun süredir birlikte oldukları eşleriyle bu ortaklık çatısı altında ilişkilerini resmiyete taşıyacaklarını açıkladılar.

Eşcinsel hak ortaklığı yasasının yürürlüğe girecek olması, İngiltere düğün organizasyon şirketlerinin işlerini de canlandırdı.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 10:47:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?