17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

İnsan 18 bin yıl önce cüceymiş

Endonezya’nın Flores adasında 18 bin yıl önce kısa boylu esrarengiz bir insan türünün yaşadığı anlaşıldı.

Nature dergisinin son sayısına göre, uluslararası bir araştırma ekibi, dünyanın diğer bölgelerinde modern insan bulunurken, Flores’te boyu bir metre olan esrarengiz insanların yaşadığını belirledi.

Dergide iki makaleye konu olan ve ilginç olduğu kadar "kafa karıştırıcı" olarak nitelendirilen "Flores adamının" beyninin şempanzeninki kadar olduğu ifade edildi.

Cambridge üniversitesinden Marta Mirazon Lahr ve Robert Foley, Başkent Ruteng’in 14 km kuzeyindeki Liang Bua’da 2003 yılında bir mağarada bulunan iskelet parçalarının incelenmesiyle ortaya çıkan "Flores adamının özelliklerinin, heyecan verici olduğunu belirtti.

İskeleti inceleyen paleontologlar, "Flores adamının", ayrı bir tür olduğuna karar verdiler. Bu türün ’homo erectus’tan bir kolun tecrit içine yuvarlanarak uzun vadede cüceleşmesi sonucu ortaya çıkmış olabileceği sanılıyor.

Uzmanlar, "Flores adamının", geçmişteki ve günümüzdeki insan türlerinin hepsini kapsayan Homo’nun, morfolojik bakımdan düşünüldüğünden çok daha esnek ve değişken olduğunu gösterdiğini kaydetti.
aa
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2004 Cuma 16:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?