28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

İnternet trene bindi

Toplumsal hayatın vazgeçilmezleri arasına giren internet, artık uzun demiryolu seyahatlerinde kesintiye uğramayacak. Trenlerde internet bağlantısının kurulabilmesi yönündeki talepleri dikkate alan Devlet Demiryolları (TCDD), bunu Ankara-İstanbul arasında uygulamaya geçirdi; Başkent ve Cumhuriyet isimli trenlerde 24 saat kablosuz internet bağlantısını hizmete soktu. 

Aylardır sürdürdüğü hazırlık çalışmasını tamamlayan Demiryolları, iki şehir arasındaki kör noktalar dışında internet hizmeti için yüzde 95'lik bir başarı sağladı. Artık Ankara-İstanbul arasında trenle yolculuk yapanlar, seyahat süresince dizüstü bilgisayarlarını açıp internetin sunduğu imkanlardan yararlanabilecek. Böylece bitmek bilmeyen tren yolculuğu eziyet olmaktan çıkıp özellikle gençler için zevke dönüşecek. Chat meraklıları, Demiryolları'nın sağladığı bu internet hizmetinden hiçbir ücret ödemeden yararlanacak. Vatandaşlar şimdilik uygulamadan haberdar edilmedi. Uyanık yolcuların kullanmaya başladığı hizmet hakkında bayram sonrası resmî duyuru yapılacak. Talebin artması halinde, uygulama yataklı tren olarak bilinen Ankara Ekspresi'nde de hayata geçirilecek. 

Bedava internet şimdilik yemekli vagon ile bu vagonun önündeki ve arkasındaki vagonda bulunacak. Yolcu 'internet kullanmak istiyorum' derse öncelikli olarak bu vagonlara yerleştirilecek. TCDD'den üst düzey bir yetkili, "Trenlerimizde internet kullanımına rağbet artarsa, uygulama önce tüm vagonlara, arkasından da Ankara-İstanbul arasındaki diğer trenlerde de yaygınlaştırılacak." dedi. 576 kilometrelik Ankara-İstanbul arası demiryolu hattına, kablosuz internet sistemini GSM operatörü Avea kurdu. TCDD'nin kablosuz internet ihalesi için Turkcell ve Avea hazırlandı. Turkcell, son anda ihaleye girmedi. TCDD yetkilileri "Avea, ihaleyi kazanmayı çok istiyordu. Çok da uygun bir teklif verdi. Bizim şartlarımız arasında vagonlara takılacak donanımların (internet sağlayıcı) şirketler tarafından karşılanması yoktu. Fakat Avea, Turkcell'den ihaleyi alabilmek için donanımları ücretsiz takmayı teklif etti." dedi. TCDD, Avea'nın 24 saat boyunca verdiği kesintisiz internet erişimi için şirkete ayda 500 YTL ödeyecek.


Zaman
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 10:14:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?