16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

İnternetten bakarak helikopter yaptı

Türkiye helikopter alımı için uluslararası ihaleler açadursun Bursalı meslek lisesi mezunu mucit, internetten öğrendiği bilgilerin yardımı ile çıkma otomobil parçalarından kendi helikopterini üretti.

10 yıldır hayalini kurduğu projesini son iki yılda 'Türk yıldızı' adıyla hayata geçiren mucit İlhan Yıldız (36), baharla birlikte Bursa semalarında uçmayı planlıyor. Evinin garajında imal ettiği tek kişilik helikopteri için 10 bin YTL harcayan Yıldız, Türk insanının imkan verilmesi halinde başaramayacağı iş olmadığını söylüyor. 

Atatürk Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan ve uzun yıllar tekstil makineleri tasarımı ve imalatıyla uğraşan İlhan Yıldız, 1997 yılında kafasına koyduğu uçma fikrini önce uçak yaparak denemek istemiş, daha sonra da helikopter yapmaya karar vermiş. 10 yıllık bir düşünce aşamasının sonunda 2 yıl önce helikopter üretimi için araştırmaya başlayan ve bütün parçaları çıkma oto yedek parçacılarından ve hurdacıdan toplayarak tek tek eliyle imal eden İlhan Yıldız, evinin garajını helikopter hangarına çevirerek parçaları burada bir araya getirmiş. Motor olarak da eski bir otomobilin motorunu kullanan Yıldız, Bursa semalarına çıkacağı günü iple çekiyor. Yıldız, "Helikopteri yüzde 90 oranında tamamladım. Bu iş için uzun süredir çalışıyorum. Gelişi güzel bir imalat yapmadım. İnternetten yaklaşık 1 yıl helikopterin nasıl imal edildiğine dair araştırma yaptım. Bütün parçaların çizimlerini hazırladım ve imal ettim. Helikopterin aerodinamik ve ağırlık merkeziyle ilgili problemini de yeni çözdüm." bilgisini veriyor.

Önce helikopterin kabinini yaptığını, daha sonra ağırlık merkezini hesaplayarak gövdeyi tasarladığını anlatan İlhan Yıldız şunları kaydediyor: "Ardından kuyruğu monte ettim. Pervanelerin iç kısmını kayın ağacından kaplayarak, bunun üzerini alüminyum ve çelikle kapladım. Motorunu taktım. Helikopterin kabini tek kişilik. İsmini de, 'Türk yıldızı' koydum. Helikopter yapmak benim için hobiydi, fakat artık tutku halini aldı. Şimdi garaj içinde çalıştırarak yorgunluk atıyorum. Bu proje daha da geliştirilebilir. Benim şahsi imkanlarımla bundan daha iyisini yapmam mümkün değil. Devlet destek verirse Türkiye'nin ihtiyacı olan yangın ve asayiş helikopterlerini yapmamamız için hiçbir sebep yok."

Lise mezunu olmasına rağmen mühendislikle ilgili şeylere çok meraklı olduğunu dile getiren Yıldız, Türkiye'de çok zeki insanlar olduğunu, destek verildiği takdirde birçok icadın yapılabileceğini söylüyor. Helikopterinin, emniyet teşkilatında, Orman Bölge Müdürlüğü'nde ve birçok alanda kullanılabileceğini savunan Yıldız şöyle devam ediyor: "İstenirse bu helikopter 2, 4 veya daha fazla yolcu kapasiteli olarak da geliştirilebilir. Ben kendi imkanlarıma göre bir kişilik tasarladım. Geliştirmek için mali destek şart. Bu haliyle benim hayallerim gerçekleşmiş oldu. Bir de havalandığını görürsem çok mutlu olacağım. Şu anda helikopterim yüzde 90 oranında tamamlandı. Tamamlamak için biraz daha zamana ihtiyacım var. Şu anda motoru çalıştırmaya başladım. Yakın bir gelecekte inşallah uçuracağım.''

'Bir lise mezununun helikopter yapması imkânsız'

Uçak mühendisi Selçuk Yıldırım ise teknik olarak bir lise mezununun helikopter yapmasının mümkün olmadığını, yapsa bile bu helikopterin asla uçamayacağı görüşünde. Avrupa ve Amerika'da, uçak parçalarının satın alınarak aynen monte edilmek suretiyle üretim yapılabildiğini vurgulayan Yıldırım, helikopterin, sökme parçalarla, hiçbir mühendislik hesap bilgisi olmadan yapılamayacağının altını çiziyor. Yıldırım şunları söyledi: "Rusya'da bir uçağı uçurabilmek için 53 fakülte öğretim yapıyor. Pervane mühendisliği, kuyruk mühendisliği, gövde mühendisliği gibi bir sürü mühendislik var. Bir lise mezununun bunların hepsinin üstesinden gelmesi bana göre imkansız. Lise mezunu, pervanelerin açılarını veremez. Aerodinamik hesaplarını yapamaz. Pervanelerin kesiti naka profili denen bir profildir. Bu sadece Avrupa ülkelerinde bulunur. Bu kesite sahip değilse olmamış demektir. Pervanelerin hızı ile kuyruk pervanesinin hızı ve dönüş açıları birbirine uyumlu olmalı. Bir kişinin tek başına helikopter yapması mümkün değildir."

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 06:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
davut çelik IP: 85.99.90.xxx Tarih : 31.05.2008 16:16:21

birazcık insanları onure etsek manevi bir güç katsak böyle sıra dışı uğraşan insanlara sizin tahmin bile edemiyeceğiniz binlerce sorunlarla zaten savaşıyorlar.bir insanın kendisini ayakta tutabilmesi varsa ailesini geçindirmesi ve yaşam mücadelesi zaten başlı başına bir sorun bu ülkede. bu insanlar bu mücadelelerin çok daha ötesine giderek kendi yaşam standartlarını kısıtlayarak birşeylerle uğraşıyorlar evet bir çoğuda hüsran yada imkansızlıklarla bitiyor.ya çılgın ya deli ya da hayalci deniliyor.herşey hayal kurmakla başlar tıpkı sizin kurduğunuz hayaller gibi.kimse kimsenin yerini alamaz bu imkansız zaten. ne bir liseli üniversiteli olmak ister nede bir ilkokul mezunu üniversiteli olmak ister.bu bambaşka bir tutku heyecan bir metali kitapta kesmek var birde ona dokunarak onu hissederek yılların verdiği bir birikim ve pratikle kesmek var.ben böyle çalışmaları yapan arkadaşlarıma ve meslek taşlarıma her açıdan sonsuz sabır ve başarılar dilerim ve hiçbir zaman içlerindeki keşvetme merak ve heyecanı söndürmesinler.büyük bir ders aldık ama görünüyorki hala akıllanmadık 1 dünya savaşını verdiğimizde silahların bir çoğu ve uçakların ALMAN destekliydi.KIBRISTA helikopterlerimizin uçma süresini ve onlarda kullanacağımız parçaların miktarını AMERİKA lılar karar veriyordu.böyle vahim bir durumda nasıl çıkıpta diyebiliriz yapamassın bu iş olmaz yada beceremessin yada sen okula gitmedin yada eğitimin yetersiz diye.birileri gidip böyle şeyler le uğraşan bu insanlara deseki gel kardeşim sana bu işin profosyonel eğitimini vereyim sonuca daha çabuk ulaşırsın belki çok daha iyi sini yaparsın dedide gidilmedimi.ben derimki kesinlikle eğitim şart AMA böyle şeylerle uğraşan arkadaşlarında bilgileri ve tecrübeleri hiç yabana atılır değildir.utanmamız ve sıkılmamız gerekirken herşeyi dışardan satın alırken. birde üstüne kahraman üretken boğazından belkide çocuğunun okul harçlığından kısıp birşeyler üretmeye ve yaratmaya çalışan içi keşvetme duygusuyla yanan bu ATATÜK ruhlu ister tanıyım ister tanımayım bütün bu kaharaman ARKADAŞLARIMA yapılan acımasız ve ruhsuz ve duygusuz ve zarar verici ve dışa dönük ve satın almaya alışmış korkak bütün bu gereksiz ve zaman kaybı oluşturan eleştirileri şiddetle kınıyorum.DİLERİM yayınlarsınız.SAYGILARIMLA.-ROTORMAN-