20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

İntihar saldırılarına destek azaldı

ABD’nin Pew Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye’de intihar saldırılarına karşı duyulan sempatinin önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu.
Sekizi Müslüman çoğunluklu toplam 24 ülkede 6 yıl boyunca yürütülen “Küresel Tutum Projesi” başlıklı araştırmada, 2008 yılında Türkiye’de intihar saldırılarını “sık sık” onaylayanların oranı yüzde 1 olarak belirlenirken, bu saldırıların “bazen” doğru olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 2’de kaldı. Araştırmada, bu iki kategoride oran toplamının 2004 yılında yüzde 15’i bulduğu kaydedildi. Aynı dönemde diğer İslam ülkelerinde de intihar saldırılarına karşı bir “soğuma” gözlenirken, bu alanda Türkiye’nin başı çektiği belirlendi.
73 sayfalık raporda Türkiye’yle ilgili şu bilgilere de yer verildi:


KUTUPLAŞMA ARTTI: 2007 yılında Türkiye’de, ülkelerinde modernleşme yanlıları ile köktendinciler arasında bir mücadele olduğuna inananların oranı yüzde 52 olarak saptanırken, bu oran 2008 yılında 16 puan birden artarak yüzde 68’e ulaştı. Bu oranla Türkiye, aralarında Tanzanya ve Lübnan’ın da bulunduğu 8 İslam ülkesi arasında kutuplaşmanın en fazla hissedildiği ülke oldu.
DİNİ AZINLIKLARA ANTİPATİ: Türkiye’de ülkedeki Yahudi ve Hıristiyan azınlıklara duyulan antipatinin son 4 yılda hızlı bir şekilde arttığı görüldü. 2004 yılında Türklerin yüzde 52’si Hıristiyanlara olumsuz bir yaklaşım sergilerken, bu oran 2008 yılında yüzde 74’e çıktı. Yahudiler için ise aynı oran 2008’de yüzde 76 olarak belirlendi. Bu rakamlara göre, araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında Türkiye, Hıristiyanlara en olumsuz bakan ülke olurken, Yahudilerin en az sevildiği 4’üncü ülke oldu.


İSLAMCI ÖRGÜTLERE MESAFE: Araştırmanın yapıldığı dönem boyunca El Kaide, Hamas ve Hizbullah gibi İslamcı örgütlere oldukça olumsuz yaklaşılan Türkiye’de bu bakış, son yıllarda daha da güçlendi. Terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’e duyulan güven Türkiye’de 2003’ten 2008’e kadar yüzde 15’ten 3’e geriledi. Filistinli Hamas örgütüne olumsuz bakanların oranı 2007’de yüzde 54’ten 2008’de yüzde 65’e yükselirken, aynı oran 2008 yılında Lübnanlı Hizbullah Örgütü için yüzde 76 olarak belirlendi.
DİN ÇOK ÖNEMLİ: Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 94’ü dini, hayatlarının en önemli unsurlarından biri olarak değerlendirdi. Bu oranla Türkiye bu sıralamada, Lübnan, Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkelerin üzerinde yer aldı.
SUUDİ ARABİSTAN’A SICAK, ABD’YE SOĞUK: Suudi Arabistan, Çin, ABD, Pakistan, İran ve Hindistan’a karşı Müslümanların bakışının belirlenmeye çalışıldığı araştırmada Türkiye, diğer ülkelere göre dış dünyaya en olumsuz bakan ülke oldu. Bununla birlikte araştırmada, Türk halkının en benimsediği ülkelerin Pakistan ve Suudi Arabistan olduğu görüldü. Her iki ülkeye olumlu bakan Türklerin oranı yüzde 36 olarak gerçekleşirken ABD, yüzde 12’lik oranla Türkiye’de en az sevilen ülke oldu.





5 vakit namazda sondan ikinciyiz
Araştırmada dini hayatının en önemli unsurları arasında saymasına karşın Türk halkının diğer Müslüman ülkelerle kıyaslandığında, ibadete daha az vakit ayırdığı dikkat çekti.
Her gün 5 vakit namaz kılma alışkanlığı olanların oranının yüzde 34 olduğu Türkiye, bu kategoride diğer Müslüman ülkeler arasında son sırada kaldı. Hemen hemen hiç namaz kılmadığını söyleyen Türkler ise yüzde 20 olarak belirlendi. Türk halkı tüm Ramazan boyunca oruç tutma oranında da yüzde 20’lik oranla sadece Pakistan’ı geride bırakarak sondan ikinci sırada yer aldı. Ramazan’ın büyük çoğunluğunda oruç tuttuğunu söyleyen Türk halkının oranı yüzde 60, neredeyse hiç oruç tutmadığını belirtenlerinki ise yüzde 9 olarak belirlendi.

milliyet
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 14:49:49
Güncelleme :20 Eylül 2008 Cumartesi 20:56:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?