23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Irak’ın ilk ’relaity’ şovu

Caroline Hawley
BBC Bağdat muhabiri


Irak’ta seçim tarihi yaklaşırken ve şiddet olaylarında, çatışmalarda herhangi bir dinme gözlenmezken, Iraklılar’ın, eğlenmek istediklerinde biraz olsun içlerinde bulundukları koşullardan kaçmak isteyeceklerini düşünebilirsiniz.

Ama son yıllarda birçok ülkede gözde televizyon programlarından başlıcası haline gelen ve gerçek hayatı olduğu gibi izleten "reality" şov, Irak’ta umulmadık, beklenmedik bir ilgi topladı.

Müzik eşliğinde kameralar önce bir buldozer üzerinde odaklanıyor, sonra yükselmekte olan bir tuğla duvar ve alçı yapmakta olan bir adama yöneliyor.

"İş ve malzemeler" adlı programı izliyoruz. Irak’ın ilk "reality" şovu, hayli yavan bir isim taşıyor.

İzleyiciler, çarpışmalarda ya da bombalı saldırılarda tahrip olmuş evlerin yeniden yapılmasını, onarılması seyrediyor. Giderleri karşılayansa Irak’ın kendi uydu televizyonu eş-Şarkiya.

Şovda ilk onarılan ev geçen yılki savaşta dul kalan 5 çocuk annesı bir kadına aitti.

Sunucu, Ağustos ayında bomba yerleştirilmiş bir otomobille bitişiğindeki kilisenin hedef alındığı bir saldırıda fena halde hasar gören ve bir Müslüman aileye ait olan evi anlatıyor. Şimdiye dek Bağdat’ta üç evin yeniden inşa edildiğini, bunları diğerlerinin izleyeceğini duyuran sunucu, "Hiçbir tazminata, hiçbir sigortaya sahip olmayan aileler için eş-Şarkiya, açıkça, Allah’ın bir nimeti!" diyor.

Eş-Şarkiya televizyonundaki "reality" şovlarda konu yalnızca yeninden kurulan evler değil. Eş-Şarkiya televizyonunun sunucuları, bazı şanslı çiftlerin evlenmesini de adım adım izliyor.

Güvenlik güçlerinden başka alanlarda iş bulmanın çok zor olduğu Irak’ta, düğün masraflarını karşılayabilenlerin sayısı çok az.

Eş-Şarkiya televizyonu da, devreye girerek masraflarını karşıladığı bir düğünü yayınlıyor.

Sözkonusu gelinle damadın giyecekleri alınmış, evleri yepyeni mobilyalarla döşenmiş. Programların yönetmeni Alâ el-Dahhan, çetin yaşam koşulları içindeki insanlara biraz olsun keyif verme amacından yola çıktıklarını, Iraklılar’a yardım etmeye, onlara mutluluk vermeye çalıştıklarını söylüyor.

Aynı televizyon, Iraklılar’ın yiyecek karnelerindeki numaralarla yaptığı piyango çekilişini de naklen yayınlayarak kanalın popülerliğini artırmıştı.

Piyangoda ödül 1000 dolardı ama şimdi, Irak usulü reality şovun yapımcıları, herkesin galip geldiğini söylüyorlar.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 14:28:32
Güncelleme :10 Ocak 2005 Pazartesi 14:36:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?