19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Irak'ta bayan sporcu olmak zor iş

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan tek bayan Spor Eğitim Fakültesi’nde okuyan bayan öğrenciler, derslerinden çok, kötü koşullarla mücadele ediyor.

Tüm branşların ders olarak okutulduğu, ancak sadece 4 branşın uygulamalı olarak gösterildiği okulda tek kapalı spor salonu bulunuyor.

Voleybol, basketbol ve jimnastik dersleri uygulamalı olarak aynı anda, aynı salonda yapılırken, ders ortasında salonda dolaşan silahlı korumalar dikkat çekiyor.

470 öğrencisi bulunan ve eğitm süresi 4 yıl olan Bağdat Bayan Spor Eğitim Fakültesi, zor günler yaşıyor.

Savaştan sonra uzun süre öğrenci sıkıntısı çeken ve öğrencileri bayan oldukları için okula getirmekte zorlanan Fakülte, öğrencilerine ’güvenlik’ sözü vererek bu yıl eğitime yeniden başladı.

Halen eğitim için gerekli birçok malzemenin eksik olduğu Fakülte’de öğrenciler, hemen hemen tüm branşlarda ders görüyor, ancak sadece 4 branşta uygulama yapabiliyor.

Sabahın erken saatlerinde fakülte kapısında silahlı nöbetçiler tarafından üzerleri tek tek aranarak okula alınan öğrencilerin, dersler bitene kadar dışarı çıkmaları da yasak.
Öğrencilerin korumalarla olan beraberliği ise sadece okul kapısında bitmiyor. Korumalar bazen kapıları açık olan spor salonuna kadar gelip ellerinde silahlarla etrafı kolaçan edebiliyorlar.
Halen direnişin devam ettiği ülkede kendilerini çok güvende hissetmeyen Irak’ın bayan sporcuları, okul bitiminde de yine aynı anda sınıfları ve salonları boşaltıp kapının önünde kendilerini bekleyen otobüslere ve ebeveynlerinin özel araçlarına biniyorlar. Öğrenciler, bazen geciken otobüsleri beklerken bile fakültenin içinden çıkmıyor.

Öğrencilerin uygulamalı ders gördükleri kapalı spor salonu ise tam anlamıyla hastalığa davet çıkartıyor. Her tarafı toz içinde olan salonun havalandırması ise, açık bırakılan kapılar. Uygulama için salona gelen öğrencilerin soyunma odası ise, yine aynı salonun ortasında bulunan voleybol direkleri. Üzerlerindeki manto ve parkaları çıkartıp bu direklere asan öğrenciler, ders bittikten sonra da eşofmanlarının üzerine geçirdikleri manto ve kabanlarıyla okuldan ayrılıyorlar.

Spor Fakültesi 3. sınıf örencisi Nidal Casim, Irak’ta en büyük sıkıntılarının güvenlik olduğunu belirterek, "Buraya gelip giderken çok sıkıntı çekiyoruz. Patlama sesleriyle irkiliyoruz. 24 saat korku içinde yaşıyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 16:02:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?