28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

İranlı kadın şarkıcı Türkiye'ye sığındı

Kadınların şarkı söylemesinin yasak olduğu İran'da 19 yaşındaki Mahshar'ın şarkılarının internet üzerinden yayınlanması hayatını değiştirdi. Hakkında tutuklanma emri verilen Mahshar ise ölüm korkusuyla Türkiye'ye kaçtı.

Mahshar, "ülkemizde kadınların şarkı söylemesi yasak, kardeşimle hazırladığım müzik CD'si çalındıktan sonra internet üzerinden yayınlandı ve hayatım karardı. Tutuklama emrim çıktı. Bu tür cezaları alan kadınlara ölüm cezası verildiği için korktum ve Türkiye'ye kaçtım" dedi.

Geçtiğimiz aylarda kardeşi ile birlikte besteledikleri sekiz şarkıyı bir albümde toplayarak 'Ye ye ye' ismi veren ve adının CD'nin üzerine DJ Mahshar olarak yazdıran İranlı genç müzisyen, albümündeki şarkılarını kadın günlerinde okumaya başladı.

Ancak Mahshar'ın tek CD'den oluşan şarkılarının çalınmaya başlaması ve internet üzerinden yayınlanması hayatını değiştirdi.

Şarkıların internette büyük ilgi uyandırması ve erkekler tarafından dinlenmesi İran yönetimini kızdırdı. Şarkıların İran halkı tarafından beğenilmesi üzerine, korsan CD'ciler harekete geçti ve genç şarkıcının CD'lerini internet üzerinden indirerek çoğalttı ve piyasaya sürdü.

Muhabirler tutuklandı

İran medyası da genç kızla röportaj yapmak için sırayı girdi. Ancak yapılan haberlerin gazetelerde çıkmasına sinirlenen İran devleti, haberlerde isimleri geçen çok sayıda muhabiri tutukladı ve Mahshar'ın da tutuklanması emrini verdi.

Tutuklanacağını öğrenen Mahshar ise ölüm korkusuyla bir saat içinde anne, baba ve kardeşini bırakarak ölüm korkusuyla geçtiğimiz ay Türkiye'ye kaçtı.

"Ölmek istemiyorum"

Şarkı söylemeyi çok sevdiğini belirten ve gözyaşlarına boğulan İranlı şarkıcı, "geçtiğimiz aylarda kardeşimle hazırladığımız CD beni ülkemden alıkoydu ve ölüm korkusu yaşamama neden oldu" dedi.

19 yaşında olan Mahshar, "şarkılarımın İran halkı tarafından beğenilmesi çok sayıda gazetecinin de dikkatini çekti ve benimle röportaj yaptılar. Bu haberler yayınlandıktan sonra ise muhabirler tutuklandı ve benimde tutuklanma emrim verildi. Tutuklanacağımı bir tanıdığımızdan öğrenir öğrenmez hemen ailemle konuştum ve İran'dan kaçtım. Atatürk'ün ismini çok duyduğum için ve Türkiye'ye vizesiz girilebildiğinden dolayı buraya geldim" diye konuştu.

Anne ve babasının İran'da saygın kişiler olduğunu belirten Mahshar, "babam Tahran'da lüks bir restaurant işletiyordu, annem ise güzellik uzmanıydı. Ancak benim şarkı söylediğim öğrenilince ailem işlerinden oldu. Onları çok özledim. Benim yüzümden başlarına birşey gelecek diye çok korkuyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin hangi şehrinde bulunduğunun öğrenilmesini istemeyen Mahshar, "İran Elçiliği benim yaşadığım yeri öğrenir ve beni İran'a götürüp hapis cezası ve ardından da daha önce bu suçu işleyen kadınlara verilen ölüm cezası verilir diye çok korkuyorum ve yaşadığım yeri herkesten saklıyorum"dedi.

Türkiye'nin modern bir ülke olduğunu söyleyen Mahshar, "Türkiye de Müslüman bir ülke, ancak burada kadınlar rahatlıkla şarkı söylüyor. Bizde ise şarkı söyleyen kadınlar tutuklanıyor. Bu yüzden Türkiye'nin bana ve aileme kucak açmasını istiyorum. Müzik hayatıma da burada devam etmek hayalim" şeklinde konuştu.

Bir apartmanın bodrum katında tek başına yaşayan genç şarkıcıya en büyük desteği apartmanda bulunan komşuları veriyor. Genç kızı yalnız bırakmayan komşuları Mahshar'a Türkçe şarkılar da öğretiyor.

Mahshar ise en çok İbrahim Tatlıses'in şarkılarını söylüyor ve Tatlıses ile birlikte düet yapmak istiyor.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 10:45:17
Güncelleme :28 Nisan 2006 Cuma 10:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?