İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, hiçbir dönem 2009’da olduğu kadar gerilmemişti.
İsrail’in 2009’un ilk günlerinde Gazze’ye yönelik operasyonu ile başlayan gerginlik süreci, Davos’ta Başbakan Erdoğan ve Şimon Peres arasında yaşanan tartışma ile zirve yaptı.
Yıl boyunca Türkiye-İsrail ilişkilerinden kriz eksik olmadı. Ve 2010’un ilk günlerine de İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a karşı yakışıksız tutumu damga vurdu.
Bütün bu süreci Türkiye’deki Yahudilerin nasıl yaşadığını konuşmak için, İsrail’deki Türk Yahudi Toplumu’nun başkanı Eyal Peretz’i aradık ve “2009’da Türkiye’den İsrail’e göç edenlerin sayısında artış oldu mu?” diye sorduk.
Peretz 2009’da Türkiye’den İsrail'e göç edenlerin sayısının 10 kat arttığını söyledi.
“2009’da yaşananların ardından tabii Türkiye’den İsrail’e göçte bir yükseliş oldu. Son 10 yıl boyunca, Türkiye’den her yıl İsrail’e gelen kişi sayısı ortalama 60’tı. Ancak geçtiğimiz sene bu rakam 600’lere çıktı.
GÖÇENLERİN ÇOĞU GENÇ AİLELER
Gelenlerin çoğu, benim bildiğim kadarı ile genç kişilerden oluşuyor. Özellikle çocuklu genç ailelerden. Tabii ki gençken bir ülkeden başka bir ülkeye göç etmek daha kolay. Yaşlandıkça bu zorlaşıyor.
EKONOMİK NEDENLER DE VAR AMA…
Bu göçün sebebinin tamamen geçtiğimiz sene yaşananlar olduğunu söyleyemeyiz tabii. Ekonomik sebepleri de var. Ama Türkiye’deki Yahudi cemaatinde bir düş kırıklığı var ve Yahudilere karşı gerçekleştirilen gösteriler ve Türkiye-İsrail arasında geçen sene yaşanan olaylar, bu göçlerin en önemli sebeplerinden biri.
Eğer İstanbul’un sokaklarında İsrail bayrağının yakıldığını görüyorsanız, Türkiye’nin Başbakanı, “Sizler misafirimizsiniz” diyorsa Yahudi cemaatine ve Türkiye’de Yahudi aleyhtarı gelişmeler artıyorsa, İsrail’e göç de artıyor.
Eğer tehlikede olduğunu hissedersen ve Başbakan da bu durumu körüklüyorsa, emniyette olduğunu düşünemezsin. Eğer size “misafirsin” deniyorsa, bu “burası sizin ülkeniz değil, buraya ait değilsiniz” demek oluyor. Bu da hayatın ve çocuklarınla ilgili yatırımları bu ülkede yapmanı zorlaştırıyor. Bir yere ait olmak herkes için çok önemlidir, Yahudi toplumu için de.
ERDOĞAN YAHUDİ TOPLUMU KORUNACAKTIR MESAJINI GEÇ VERDİ
Gerçi duyduğum kadarı ile Erdoğan bu sözlerini değiştirdi ve “Yahudiler bu toplumda tanınan bir azınlıktır ve tabii ki korunacaktır” mesajı da verdi. Ama bu yine de birini önce arkadan bıçaklayıp sonra da bıçağı çekmeye benziyor, sonuçta yara hala açık kalıyor.
israili de israilliyi de hiç sevmem gerçi arapları da sevdiğim söylenemez ama israil benide vatandaş olarak alsa giderim sonu ne olacağı belli olmayan bir memleket 60 kuruşluk benzini 4 liraya alıyoruz işşizlik % 45 leri geçti köylerde oturanları işi varmış gibi gösteriyoruz onlarıda katsak % 65 issizlik israilde ev var iş var benzin ucuz dünyanın heryerine git kimse seni almamazlık etmiyor kimse seni sınırdan geçerken taciz etmiyor bence ailelerin terketme nedeni ekonomik hadi biz türküğz bu memleketin derdini çekmek zorundayız onlar neden çeksin ki durdukları kabahat
VATANA hayrı olmayan ve ihanet eden her kim olursa olsun.BU CENNET VATAN ın onlara ihtiyacı yokkk