19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İstanbul Hukuk’ta yine işgal var!

Hukuk amfisinin işgali, Türkiye’de 68 olaylarının da başlangıcı sayıldı. Deniz Gezmiş bu eylemle öğrenci lideri olarak sivrildi. O tarihte taleplerle ilgili olarak 40 sayfalık bir broşür hazırlandı. İşgal eylemi 40’ıncı yılında tekrar edilecek.

12 Haziran 1968... Saat 13.00. Yer, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi 1 No’lu Amfi. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, öğrenci sorunlarını görüşmek için amfide toplantı düzenliyor. Eğitimde reform, özerk üniversite gibi taleplerle başlayan toplantı oy birliği ile işgale dönüşüyor... 

Bu olay Türkiye’de 68 olaylarının da başlangıcı sayıldı. Deniz Gezmiş bu eylemle öğrenci lideri olarak sivrildi. O tarihte, işgal sırasında Çetin Özek’in katkısı ile öğrencilerin taleplerini içeren 40 sayfalık bir broşür hazırlandıysa da işgal sonrası Deniz Gezmiş ve bazı arkadaşları tutuklandı. 

40 yıl sonra o gün amfiyi işgal edenler yani 12 Haziran 1968’de dünyayı ve Türkiye’yi değiştirmek için “Eğitimde devrim” ve “Demokratik üniversite” amacıyla mücadeleye başlamış bir kuşağın temsilcileri, 13 Haziran 2008 Cuma günü, saat 14.00’te yine İÜ’de, aynı amfide bir araya gelecekler ve aynı forumu gerçekleştirecekler.
Foruma; Oral Çalışlar, Celal Doğan, Ertuğrul Kürkçü, Nadire Mater, Jülide Aral, İpek Çalışlar, Melek Ulagay, Eşber Yağmurdereli, Ali Özgentürk, Rahmi Saltuk, Fahri Aral gibi 68’liler katılacak. Etkinliğe Rahmi Saltuk türkülerle eşlik ederken, Ali Özgentürk de o dönemde Devrim İçin Hareket Tiyatrosu’yla ilgili açıklama yapıp bir oyun sahneleyecek. 

68’in konsey başkanlarından olan Bozkurt Nuhoğlu, Kemal Bingöllü ve Cevat Ercişli aynı şekilde işgal forumu başkanı olarak toplantıyı yeniden yönetecek. O tarihte İstanbul Ticari İlimler Akademisi İşgal Komitesi Başkanı olan ve foruma katılanlar arasında yer alan Oral Çalışlar ise toplantının sunuşu ve düzenlemesi ile ilgili organizasyonu gerçekleştirecek.

Bu kez yönetim katılacak
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak’ın açılış konuşmasını yapacağı foruma o dönemde yer alan bütün işgal konseyleri başkanları ve komitelerini davet ettiklerini söyleyen Oral Çalışlar, şöyle konuştu: 

“Forum herkese açık. Bütün 68’lileri bekliyoruz. O gün herkes kendi payına düşeni, anılarını anlatacak. Üniversite buna sıcak baktı çünkü bugün üniversitenin yönetiminde olanlar 68 olaylarını yakından yaşayan insanlar. Zaten şu anda üniversite yönetiminde bulunan Şafak Ural gibi birçok öğretim üyesi de konuşma yapacak. Aydın Aybay bunlardan biri. O günden sonra kaybettiğimiz asistanları anacağız. Bülent Tanör, Cavit Orhan Tütengil gibi öğretim üyeleri de anılacak.”

Taleplerimiz hâlâ geçerli
O tarihte İ.Ü İşgal Konseyi başkanlarından olan avukat Kemal Bingöllü de işgal sırasında hazırladıkları forumda yer alan taleplerin bugün de geçerli olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

“O tarihte üniversitelerde bilimsel araştırma yapan, demokratik bir üniversite, tam bağımsız ve demokratik bir Türkiye istedik. Vietnam’da Amerikalıların katliamına karşı, emperyalizme karşı protesto düzenledik. Çift imtihan sistemine karşı, tek imtihan gibi daha basit taleplerimiz de vardı. Daha sonra üniversite reform tasarısı hazırladık. Bu tasarıyı üniversite senatosundan geçirdik ve işgali kaldırdık. Fakat bu taleplerimiz uygulanmadı, gözaltılar faili meçhul cinayetler başladı ve o kavga bugün de devam ediyor. Üniversite gençliğine, ‘40 yıl sonra biz o dönemde bu taleplerle bir hareket başlattık. Bugün halen o talepler yerine getirilmedi’ demek istedik.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 15:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?