19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İstanbul'daki cezaevleri şehir dışına taşınıyor

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, önümüzdeki yıl sonunda İstanbul’daki cezaevlerinin önemli bir kısmının şehir merkezlerinden çıkarılmış olacağını bildirdi.

Çiçek, Kütahya ve Sinop ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerin el sanatlarından oluşan serginin Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Çiçek, burada yaptığı konuşmada, yürürlükte bulunan infaz sisteminin esas amacının suç işlemiş insanları cezaevlerinde kaldıkları süre içinde eğitmek, bilgi ve becerilerini artırmak olduğunu anlatan Çiçek, böylece bu kişilerin tekrar topluma döndüklerinde hem uyumlarını sağlamayı, hem de meslek edindirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Şu an cezaevlerinde 40’a yakın işkolunda üretim yapıldığını da söyleyen Çiçek, şunları kaydetti: "Bu 40 işkolu aynı zamanda Türkiye’de yapmakta olduğumuz adli yatırımların da önemli finansman kaynağını teşkil etmekte. Nasıl olsa bu insanlar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar dışında cezası infaz edilenler bir gün aramıza döndüklerinde, belli bir iş edinmiş, yaptığı işlerden pişmanlık duymuş, rehabilite edilmiş vatandaşlar olarak aramıza dönüyorlar. Bu çalışmalar dünyada ve Avrupa’da takdir topluyor. Birkaç sene evvel dış dünyada Türkiye’deki cezaevleri Türkiye’nin aleyhine kullanılan müesseselerdi. Şimdi görüyoruz ki kendi cezaevleri bizimkilerle mukayese edilemeyecek kadar kötü şartlar altındadır. Biz insan onuruna yakışan ve insanların ıslah edilmesini mümkün kılacak bir sistem ve yapıyla ceza infaz sistemine getirdiğimiz yepyeni bir anlayışla bu hizmeti görmeye ve insanları hem meslek sahibi olarak, hem de yaptığından pişman olarak cezaevlerinden çıkmalarını arzu ediyoruz." Bütün illerde üretime dönük açık cezaevi talebi bulunduğuna işaret eden Çiçek, "Önümüzdeki sene sonu İstanbul’daki cezaevlerinin önemli bir kısmı şehir merkezlerinden çıkarılmış olacak" dedi.

Çiçek, Bayrampaşa Cezaevi’nin şehrin tam merkezinde bulunduğunu, disiplin, eğitim ve birçok başka nedenden sıkıntıya yol açtığını, İstanbul için ciddi bir problem olduğunu söyledi.
Hem Bayrampaşa Cezaevi’nin, hem de başka cezaevlerinin uygun mekanlara taşınabilmesi için yoğun yatırım yaptıklarını anlatan Çiçek, Bayrampaşa Cezaevi’nin önümüzdeki sene sonu, üç ay önce veya üç ay sonra mutlaka şehir merkezi dışına çıkarılacağını, buranın eğitim için ya da başka bir faydalı alan için kullanılacağını sözlerine ekledi.

 

Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 16:56:14
Güncelleme :21 Nisan 2006 Cuma 20:36:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?