19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İstanbul'un kültür mirası tehdit altında

Birleşmiş Milletler Kültür, Eğitim ve Bilim Örgütü, UNESCO’nun Kültür Mirası Koruma Komitesi, 8 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında, Çin’in Suzhou kentinde toplandı. Toplantıda, İstanbul’a tarihi eserlerini koruması için iki yıl süre tanındı. Bu süre içinde ilerleme sağlanmazsa İstanbul, ’Tehdit Altındaki Dünya Mirası’ listesine alınacak, bu da turizm gelirlerinin azalmasına yolaçacak.

Çarşamba günü sona eren UNESCO Kültür Mirası Koruma Komitesi’nin yıllık toplantısında, Dünya Mirası kentlerinin daha iyi korunması kararlaştırıldı. Turizm ile tarihi mirasların korunmasının dengelenmesi gerektiğini belirten örgüt, miras sayılan kentlerin turizm akını yüzünden zarar görmesinden endişeleniyor.



UNESCO’nun Ekolojik Bilimler Direktörü İshwaran turizmin hem yararlı hem de zararlı olabileceğini belirtirken “İyi denetlenmediği takdirde turizm, Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarındaki bazı kentlerde bir tehdit unsuru haline gelebilir.” şeklinde konuştu. Bir kentin Dünya Mirası listesine alınması, turistlerin akın etmesine sebep oluyor. Ancak, turizm akını kentin kültürel ve doğal zenginliklerinin bozulmasına da yol açabiliyor.

Özellikle Çin’de, Dünya Mirası Listesine alınan kent ve yerlerin önemli bir gelir kaynağı olarak kullanılması tarihi eserlerin ciddi bir şekilde yıpranmasına yol açıyor.

İstanbul, 1985 yılında Kültür Mirası Koruma Komitesi’nin kararıyla Dünya Mirası listesine dahil edilmişti. Çarpık yapılaşma ve tarihi eserlerin iyi korunmamasından dolayı, toplantıda İstanbul’un ’Tehdit Altındaki Dünya Mirası’ listesine alınması gündeme geldi. Bir kentin tehdit altında olduğu saptandığında gerekli adımlar atılmadığı takdirde, bu kent Dünya Mirası listesinden çıkartılıyor.

UNESCO nezrindeki Türk Daimi Temsilciliği’nin girişimleri sayesinde, İstanbul Tehdit Altındaki Dünya Mirası listesine bu yıl alınmadı. Ancak, Komite, Türkiye’ye gerekli iyileştirmeleri yapmak için iki yıl süre tanıdı ve 2006 yılındaki toplantısında İstanbul’un durumunu tekrar ele almayı kararlaştırdı. Bu süre zarfında Türkiye’nin konuyla ilgili ilerleme raporu vermesi bekleniyor. Şu anda, Tehdit Altındaki Dünya Mirası listesinde 35 kent yer alıyor.
VOA TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2004 Pazar 03:05:03
Güncelleme :12 Temmuz 2004 Pazartesi 01:00:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?