19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İşte 3G'li hayatın özellikleri

Danıştay'dan gerekli onayın çıkmasıyla birlikte 3G teknolojisine bir adım daha yaklaştık. Türkiye yaklaşık 3 ay sonra 3G ile tanışacak. Turkcell, 1.3 milyon dolarlık yatırımla yine en kaliteli hizmeti sunmaya hazırlanıyor

Geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan 3G ihalesinde devlete KDV dahil 422 milyon euro kaynak yaratarak A tipi lisansın sahibi olan Turkcell, 3G için Danıştay'dan onay çıkmasıyla birlikte mutlu sona bir adım daha yaklaştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, 'üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri' (3G) ihalesinde en yüksek teklifi veren operatörlere, en geç bu ay sonuna kadar lisansları verilecek. Yaşanılan global kriz içerisinde telekomünikasyon sektörüne ivme kazandıracak bu teknolojinin ciddi bir istihdam yaratması ve bu hareketliliğin diğer sektörlere de yansıması bekleniyor. 3 ay sonra düzenlemede yer alan kanuni sürenin tamamlanmasının ardından Türkiye 3G ile tanışacak.

1,3 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell liderliğinde Türkiye'ye 3G teknolojisinin getirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi. Danıştay'ın ihaleyle ilgili görüşünü BTK'ya iletmesiyle 3G teknolojisine bir adım daha yaklaşıldığını ifade eden Süreyya Ciliv şunları kaydetti:
Turkcell'in teknoloji yatırımlarını, ülkenin geleceğine yapılan en önemli yatırımlardan biri olarak görüyoruz. Türkiye'nin kalkınmasında itici güç olacak olan 3G teknolojisine de en yüksek yatırımı yine Turkcell yapıyor. Dünyada krizin etkisini artırdığı bir ortamda gerçekleşen 3G ihalesinde, teknolojideki liderliğimizi sürdürerek A tipi lisansı, KDV dahil 422 milyon euro yani yaklaşık 1 milyar TL ile en yüksek teklifi vererek aldık. Bu tutarı sadece A tipi lisans için ödeyeceğiz. 3G altyapı yatırımları da dahil bu yıl ülkemize 1,3 milyar dolar teknoloji yatırımı yapacağız.

81 İLDE AYNI ANDA BAŞLAYACAK
Ciliv, Turkcell'in 3G uygulamasını 81 ilde aynı anda başlatacağını söyledi. 3G ile mobil ortama taşınacak geniş bant internet erişiminin kalkınmaya, genç nüfusun bilgiye en kolay ve hızlı şekilde erişimine olanak sağlayacağını belirten Ciliv, 3G'nin getireceği yüksek data hızı sayesinde, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de internet kullanımının, mobil teknoloji imkanlarıyla artacağına inandığını söyledi. Ciliv, '3G'de de, en geniş kapsama ve en yüksek kaliteyi, hızlı veri transferi ve görüntülü iletişim olanakları sayesinde en gelişmiş ürün ve servisleri sunmaya devam edeceğiz' dedi.

Frekans tipleri arasındaki fark nedir?
A tipinde 40 MHz, B tipinde 30 Mhz, C tipinde 30Mhz, FDD (Frequency Division Duplex) kanalından kullanılabilecek frekanslar tahsis edilmiştir. A tipi lisans, B ve C tipi lisanslarında 3G için kullanılabilir (FDD kanalı) frekansından %33 daha geniş bir kapasiteye sahiptir.


Bir benzetme yapmak gerekirse, A tipi lisans 4 şeritli gidiş-geliş bir otoyol iken, B ve C tipi lisanslar 3 şeritli otoyollardır. Bu otoyolların üzerinde hareket eden araçları, cep telefonları ve hızlı mobil internet modemleri olarak düşünebiliriz. Başlangıçta az araç varken ve sadece tek şeritte bile trafik çok hızlı akarken, yolun şerit sayısı hayatı değiştirmeyecekti. Ancak trafik yoğunlaşmaya başladığında her ek şerit hayati hale geliyor ve akışın rahatlamasını sağlıyor. Bu yüzden geleceği de düşünerek yaptığımız A tipi lisans yatırımının çok doğru bir karar olduğunu düşünüyor ve bu yatırımdan memnuniyet duyuyoruz.
 

3G imtiyaz sözleşmesi 20 yıllıktır.
A tipi lisansındaki 40 Mhz, uzun vadede, 3G servislerinin daha çok aboneye, daha yüksek kapasiteyle ve daha kaliteli bir şekilde ulaştırılması için Turkcell'e avantaj sağlayacaktır. Özellikle yoğun nüfusun yaşadığı bölgelerde yüksek kalitede hizmete imkan tanıyacaktır. Bugün 37 milyon abonesi olan Turkcell, bugüne kadarki kapsama ve hizmet kalitesindeki liderliğini 3G'de de devam ettirmek amacıyla, en geniş kapasiteli lisansı almıştır.

A LİSANSI 4 ŞERİTLİ OTOYOL GİBİ
Turkcell Katma Değerli Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar, farklı frenkanstiplerini değerlendirdi: 'Turkcell olarak aldığımız A tipi
lisans, bugüne kadar kapsama ve hizmet kalitesindeki liderliğimizi 3G'de de sürdürerek, müşterilerimize en kaliteli ve gelişmiş servisleri sunmamızı sağlayacak. Bir benzetme yapmak istersek, A tipi lisans 4 şeritli gidiş-geliş bir otoyol iken B ve C tipi lisanslar 3 şeritli otoyollardır. A tipi lisansındaki 40 Mhz'lik bant genişliği, 3G servislerinin daha çok aboneye, daha yüksek kapasiteyle ve daha kaliteli bir şekilde ulaştırılması için Turkcell'e avantaj sağlayacak. Özellikle yoğun nüfusun yaşadığı bölgelerde yüksek kalitede hizmete imkan tanıyacak.'
Kriz atmosferinde 3G'nin Türkiye'ye gelecek olmasının, ekonomiye önemli fayda sağlayacağı görüşünde olan Serdar, 3G'nin yerli yazılım ve altyapı sektörünü büyüteceğini, istihdam yaratacağını ve içerik üreten yerli şirketleri yeni pazarlara kavuşturacağını söyledi.

3 G neler getirecek?
TÜRKİYE'DE tüm gözler 28 Kasım 2008'de yapılan 3G ihalesine çevrilmişti. İhalede A tipi lisansı, sektörün lideri Turkcell aldı ve devlete 860 milyon TL'lik (KDV dahil) bir kaynak yarattı. A tipi lisans, Turkcell'e sektördeki liderliğini 3G'de de sürdürerek kaliteli ve gelişmiş hizmet sunma imkanı sağlayacak. Peki çok kısa bir süre içinde devreye girecek olan 3G hayatımıza ne tür yenilikler getirecek?

İşte 3G'li hayatın özellikleri:
- İnternet servislerinin mobil internete yönelmesiyle birlikte, reklam temelli servisler gibi yeni iş modelleri gündeme gelecek. Mobil ortam giderek daha cazip bir pazarlama mecrası olacak.
- Sağlık hizmetleri en ücra alanlara kadar yayılabilecek.
- Mobil doktor sistemiyle her cepte bir doktor olacak.
- Hastalara uzaktan teşhis ve takip imkanı sağlanacak. (Afrika, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya'da örnekleri var)
- Erken müdahale ile hayat kurtarılabilecek.
- Hastaneye gitmeden röntgeninizi, tahlilinizi doktora göstereceksiniz.
- Mobil eğitim olanakları yaygınlaşacak. Uzaktan eğitim uygulamalarıyla eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak.
- Afet durumlarında acil müdahale ve kontrol sağlanabilecek.
- Cep telefonuyla televizyon izlenebilecek.
- Devlet ve özel sektör arasında yeni iş modelleri gelişebilecek.
- Kamu hizmetleri cep telefonundan yapılabilecek (m-sağlık, m-eğitim, m-devlet)
- Mobil ticaret kolaylaşacak.
- Cüzdan taşımaya gerek kalmadan her türlü alışveriş yapma imkanı yaygınlaşacak.
- Görüntülü görüşme yapılabilecek.
- Mobil ofis kavramı yaygınlaşacak. Ofisteki tüm dosyalara yüksek hızlarla cep telefonundan ulaşılabilecek. İnsan kaynakları uygulamaları cep telefonundan da yapılabilecek.
- Uzun vadede şehir merkezlerinde oturma zorunluluğu kalmayacak.
- Cep telefonundan istenilen yere yerleştirilen bir kameradaki görüntü anında izlenebilecek.
- Akıllı ev uygulamaları yaygınlaşacak. (Cep telefonundan eve gelmeden önce fırın ve benzeri aletlerin çalıştırılabilmesi)
 

Akşam
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 07:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat kamacıkaya IP: 85.105.61.xxx Tarih : 13.04.2009 12:02:52

süper bi şey TURKCELLE başarılarının devamını diliyorum.........