22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İşte Büyük İskender'in askeri!

MUĞLA'nın Özlüce Köyü yakınlarında sürdürülen kurtarma kazılarında, Büyük İskender'in ordusuna ait olduğu belirlenen, 2 bin 300 yıllık savaşçı iskeletiyle savaş aletleri bulundu. İskelet, kılıç, miğfer ve bazı toprak eşyalar, Muğla Müzesi'nde oluşturulan salonda sergilenmeye başlandı.

MD-BO Muğla'nın Özlüce Köyü'nde geçimini zeytincilik ve çiftçilikle sağlayan bir köylü tarlasını sürerken özenle dizilmiş taşlar gördü. Tarlayı sürmeye devam eden köylü, küçük bir çukurun oluştuğunu fark edince burada tarihi kalıntı olabileceğini düşünerek Muğla Müze Müdürlüğü'ne bilgi verdi. Müze Müdürlüğü tarafından bölgede önce yüzey araştırması yapıldı. Antik kent kalıntılarına rastlanmayınca çalışmalar belirli bir noktada yoğunlaştırıldı. Kayrak taşlarının özenle dizildiğini gören arkeologlar bölgede hemen kurtarma kazısına başladı. Kayrak taşlarını kaldıran arkeologlar küçük bir mezara rastladı.

SAPASAĞLAM MİĞFER ŞAŞIRTTI

Yazıtı bulunmayan mezarın içinde bir savaşçıya ait olduğu belirlenen iskelet, kılıç, miğfer ve 2 adet toprak kap bulundu. İskeletin tüm parçalarının sağlam olduğu gözlenirken kılıcın paslanarak büyük bir bölümünün yıprandığı belirlendi. Ancak miğferde hiçbir yıpranma olmaması arkeologları şaşırttı. Savaşçının kafatasındaki ize bakılarak aldığı kılıç darbesiyle öldüğü anlaşıldı.

Yapılan incelemede savaşçının 2 bin 300 yıl önce Helenistlik dönemde yaşadığı belirtildi. Büyük İskender'in askerlerinden biri olduğu bildirilen savaşçının Pers İmparatorluğu'na karşı açılan savaşa gitmek üzere bölgeden geçmek isterken saldırıya uğraması sonucu ölmüş olabileceği ifade edildi. Kazandığı başarılar ve savaşlarla efsaneleşen Büyük İskender'in, M.Ö. 334 yılında Adana ve İskenderun çevresinde hüküm süren Pers İmparatoru Doryus'a savaş açtığını belirten tarihçiler, "Persliler'e karşı unutulmaz bir zafer kazanan Büyük İskender, tarihte Kayra ve Likya olarak adlandırılan Muğla bölgesinden geçmişti" dedi.

TARİHE IŞIK TUTACAK

Kurtarma kazılarıyla bir tarihin yok olmaktan kurtarıldığını belirten Muğla Müze Müdürü Arkeolog Şevki Bardakçı şunları anlattı:

"Bir köylü bize tarlasında tarihi kalıntılar gördüğünü ihbar etti. Müze Müdürlüğü olarak bölgede önce yüzey araştırması yaptık. Ardından kurtarma kazısı yaparak bir savaşçının mezarına ulaştık. Burası taşlar yığılarak yapılmış bir mezar. Büyük ihtimalle sefere çıkarken ölmüş. Öldüğünde kılıcını ve miğferini ayrıca özel eşyalarını yanına koymuşlar. O tarihte Büyük İskender'e bağlı ordular bu bölgeden geçiyordu. Mezarın ütünde yazıt veya herhangi bir açıklama yok. Büyük İskender'in askerlerinden biri olduğunu tahmin ediyoruz."

İskelet için özel bir salon oluşturulduğunu kaydeden Müze Müdürü Bardakçı "Müzenin içinde, iskeleti bulduğumuz bölgedeki taşlardan küçük bir mezar oluşturduk. İskeleti içine yerleştirdik. Özel tasarlanan cam fanusla üstünü kapattık. Savaşçıya ait kılıç ve miğferi de yanına koyduk. Savaşçının miğferi çok iyi korunmuş. İskelet ve savaş aletleri tarihe ışık tutuyor" diye konuştu.

DHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 13:01:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?