18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

İşte ilginç sonuç!

Türbeler - Çeşmeler ve Taşınır Taşınmaz Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (TÜRÇEK), Ramazan ayının gelmesiyle birlikte dolup taşan türbelerle ilgili ilginç sonuçları ortaya koyan bir araştırma yaptı.

Ankete göre, mum yakma, çaput bağlama alışkanlığı gittikçe kaybolmuş, türbeleri ziyaret edenlerin yüzde 30’u üniversite mezunlarından oluşuyor.

TÜRÇEK’in hizmet verdiği aralarında Eyüp Sultan , Aziz Mahmut Hüdayi, Fatih Sultan Mehmed, Hatice Turhan Sultan, Turabi Baba, Baba Cafer gibi türbelerinde yer aldığı 20 türbede 1200 kişiyle yapılan araştırma, 9 Mart - 9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 62,8’ini erkekler oluşturuyor. Yüzde 29,9’u üniversite ve üstü eğitim düzeyinde. Yüzde 97,8’i türbeyi ziyaret ettiğinde dua ettiğini, yüzde 58,5’i Kur’an-ı Kerim okuduğunu, yüzde 44,8’i namaz kıldığını, yüzde 44,5’i manevi düşüncelere daldığını belirtti. Mum yakma, bez bağlama gibi alışkanlıkların oranının sadece binde 9. Katılımcıların yüzde sekizi ise hatıra fotoğrafı çektirdiğini söyledi.

Biraz dikkat etseler
Radikal de ziyaret edenleri yerinde görmek için türbeleri gezdi. Üsküdar’daki Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi oldu. Gelenler arasında her kesimden insan olması dikkat çekiyor. Aralarında yabancılar bile var. Türbede sandukanın başında sağdan sola doğru yürüyerek dua ediliyor. Türbenin ziyaretçi kitlesi çok geniş. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Merkez Müdürü Muharrem Pişkin, kandil geceleri gibi günlerde daha fazla ziyaretçi geldiğini söylüyor ve “Hanımlar türbeye girerken kurallara uysun, ‘edepli’ girsin istiyoruz. Buna uymayan kardeşlerimiz var” diyor.

En çok ziyaret edilen 10 türbe
İstanbul Türbeler ve Müzeler Müdürü Hayrullah Cengiz’in verdiği bilgilere göre, en çok ziyaret edilen türbeler şöyle: Eyüp Sultan , Aziz Mahmud Hüdayi, Fatih Sultan Mehmet , Sümbül Efendi, Merkez Efendi, Yahya Efendi, 2. Abdulhamit, Sultan Ahmet ve 1.Abdulhamit türbeleri ve müdürlüğe bağlı olmayan Ayasofya Türbeleri.

Güzellik yarışması için
 Oruç Baba türbesine, Ankara ’dan gelen Aysun Çetinkaya şöyle konuşuyor: “Kızım evlenmedi, onun evlenmesini istiyorum. Kızıma eş, yuva istiyorum. Buradan önce Eyüp Sultan ’a gittik. Ordan buraya taksiyle geldik. Yağmur da yağdı, bereketiyle geldi. Dualarımızın kabul olduğunu buradan anlıyorum.” Miss Turkey Güzellik Yarışması’na katılan adaylar da Eyüp Sultan Camii’ni gezip ‘kazanmak için’ dua etmişti.

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2012 Pazar 14:05:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?