29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İşte insan hayatına verilen değer

New York’ta 5 yıl önce bindiği geminin halatının kopup iskeleye çarpması sonucu felç kalan bir kişi 22.9 milyon dolar, iki bacağı kopan bir kadın 9, tek bacağı kopan bir başka adam da 6.5 milyon dolar tazminat aldı

ABD’NİN New York kentinde 2003 yılında kaptan hatası sonrası 11 kişini yaşamını yitirdiği gemi kazasından zarar gören 3 kişi rekor tazminatlar kazandı. Manhattan-Staten Island seferini yapan geminin kaptanı aşırı yorgunluktan geminin kontrolünü yitirdi. Halatın kopması sonucu gemi iskeleye çarptı. Olay sonrasında omuriliği zedelenen ve bacakları ve kolları felçli olduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum olan James McMillan, New York Belediyesi’ne karşı verdiği 5 yıllık hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme, 44 yaşındaki McMillan’a 10.3 milyon tedavi ve geri kalanı manevi olmak üzere toplam 22.9 milyon dolar ödenmesine hükmetti. Aynı kazada her iki ayağını kaybeden 41 yaşındaki Tina Evans 9 milyon dolar, tek bacağını kaybeden Shriram Agni de 6.5 milyon dolar tazminat kazan kazandı. Kazanın birinci dereceden sorumlusu olan kaptan Richard J Smith, 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Olayla ilgili olarak New York belediyesine tam 129 dava açıldı. Bu davalarda şimdiye kadar 52 milyon dolar tazminat ödendi. Halen 42 dava sonuçlanmayı bekliyor.

‘Umarım bizden halatın parasını istemezler’

Tatİl dönüşü bindiği feribot 20 Ağustos’ta Sarayburnu İskelesi’ne yanaştı. Yürüyerek inmek istedikleri feribot, yanlış komut yüzünden iskeleden aniden açılınca halatlardan biri koptu. Bir kırbaç gibi başına çarptığı güvenlik görevlisi Zekeriya Timur’un ölümüne neden olan halat, 45 yaşındaki Çera Alfasa, annesi ve yeğenine de çarptı. Çarpmanın ardından Alfasa’nın sol bacağı dizinin altından koptu, kemikleri paramparça oldu. 4 ay hastanede kaldı.

Çera Alfasa, 4 ameliyat geçirdi. 9 haftadır da bacağı alçıda. Kemik kayıpları olduğu için bacağı diğerinden 3.5 santim daha kısa. Çera Alfasa, “Şimdi çalışamıyorum. Kaza gözümüzün önünden gitmiyor. Ailece psikolojik tedavi görüyoruz. Oğlum sırf bu ortamdan uzaklaşmak için ikinci sınıfa geçtiği üniversiteyi bıraktı. Kızım sık sık kábus görüyor. Biz bütün bunları yaşarken sadece İngiliz Konsolosluğu bizi aradı” dedi.

Kazanın ardından geminin kaptanı, baş mühendis ve bir mühendis, taksirle bir kişinin ölümüne, birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmaktan yargılanmaya başladı. Alfasa’nın ağabeyi Yako Uyar neden bir yıl sonra dava açtıklarını, “Şirket yetkililerinin gelip bizi ziyaret etmelerini 360 gün bekledik. Kimse gelmeyince dava açtık. En büyük şanssızlığımız kazayı Türkiye’de geçirmiş olmamız. Umarım ileride halatın parasını istemezler” diye anlatıyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 18:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?