2
Mayıs
2025
Cuma
YAŞAM

İÜ'de 'engelli sorunları' paneli



İstanbul Üniversitesi (İÜ) “Sakatlar Haftası” nedeniyle engellilerin istihdamında işveren ve toplumun olumsuz tutumunun rehabilite edilerek, engelli insanlara özgüven sağlayıcı koşulların sağlanması istendi. 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Üniversiteler Özürlüler İçin Toplanıyor” başlıklı bir panel düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, “Üniversite olarak üzerimize düşün görev, engellilere daha iyi olanaklar sağlayıp, fiziksel engelleri ortadan kaldırmaktır” dedi. Parlak, bu konuda engellilere her türlü desteği vereceklerini kaydetti. 

‘Önce toplum rehabilite edilmeli’ 

“Engelsiz ODTÜ” adlı kuruluşun Koordinatörü Claire Özel, engellilerin kendilerini toplumdan dışlanmış hissetmemeleri için toplumun rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Bunun için toplumsal alışkanlıkları değiştirmek gerektiğini ifade eden Özel, “Ayrıca varsayımları sorgulamak ve düşünceleri derinleştirmek gerekir. Bu konuda katılım ve sorumluluk herkesin” diye konuştu. 

Engellilerin istihdamı hakkında konuşan Koç Üniversitesi Endüstriyel Psikoloji Öğretim Üyesi Doç Dr. Zeynep Aycan ise engellilerin istihdamını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin ortadan kaldırılmasını istedi. Aycan, iş ve işyeri koşullarının yetersizliği ile toplumun engelliler hakkındaki olumsuz görüşlerinin bu faktörlerden bazıları olduğunu vurgulayarak, “kişinin özgüven eksikliği dolayısıyla kendine koyduğu engeller de bu konuda çok önemli” dedi.
Aycan, tüm bunların yanında araştırmaların, engellilerin istihdamını engelleyen temel faktörün işveren tutumu olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. 

Aycan, ailenin fiziksel ve manevi olarak destek vermesi ve engellinin başarabileceğine duyduğu kuvvetli inancın, engelli bireylerin iş bulmasında çok önemli olduğunu da vurguladı.
Engelli kişilerin özgüvenini artıran aktiviteler gerçekleştiren sivil toplum kuruluşlarının da önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Aycan, kişinin engelliliğe yönelik tutumlarının de etkili olduğunu vurguladı. Aycan, işteki çalışma arkadaşlarının da engelli bireyi tanıdıkları takdirde ona en fazla destek veren kişiler olduklarını kaydetti.

‘Engelliye ulaşmak için çabalamıyoruz’

Engelliler Haber Portalı’nın sahibi Mehmet Kızıltaş, “Engellilere ulaşamamanın tek nedeni, bu konuda yeterli girişimlerin olmaması” diye konuştu. Rahatsızlık duyduğu en büyük konunun, engellilere yardım etme konusunda samimi olmayan sivil toplum kuruluşları olduğunu ifade eden Kızıltaş, “Popülist davranışlarla bir yere varamayız, sadece doğru çalışmaların yanında olalım ve ısrarla yanlışları anlatalım” diye konuştu. 

Gazeteci Serkan Erol ise, üniversiteye giriş döneminde, engelli olduğu için istediği bölümü tercih edemediğini belirterek, üniversiteye girdiğinde de pek çok engelin devam ettiğini söyledi. 

“Sadece tekerlekli sandalye dağıtarak engellilerin sorunlarına çözüm bulunamaz” diyen Erol, engelli derneklerinin üzerine düşen görevi yapıp yapmadıklarının sorgulanması gerektiğini kaydetti. 

Panele, Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Göktürk, Toplumsal Duyarlılık ve Engelliler Entegrasyon Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa Ateş, MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hizmit içi Eğitim ve Görme Engelliler Şubesi Daire Başkanı Psikolog Dr. Ayşe Hale Bacakoğlu ve İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şafak Karamehmetoğlu da konuşmacı olarak katıldı.
Gülay Özata - İÜHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 17:48:58
Güncelleme :15 Mayıs 2006 Pazartesi 18:04:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?