22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İzmir Kuşcenneti'nin suyu azalıyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi ve yağış sıkıntısı, İzmir Kuşcenneti'ni de tehdit eder hale geldi.

İzmir Kuşcenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği'nden alınan bilgilere göre, cennetteki sazlıklar kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunurken, birçok kuş türü de ılık giden havalar nedeniyle henüz bölgeye göç etmedi.

Bölgedeki sazlıkların kurumaması için Menemen Sol Sahil Sulama Birliği ile yapılan anlaşma çerçevesinde, 3 yıldır tarımdan artan sular Kuşcenneti'ndeki sazlık alanlara veriliyor. Bu sayede sazlıkların ilk kez geçen yıl kurumadan bir yaz geçirdiği ve bunun da bölgede kuluçkaya yatan kuş sayısını artırdığı bildirildi.

Ancak bu yıl Gediz Deltasını besleyen Demirköprü Barajı'nda su seviyesinin düşük olması nedeniyle kış aylarında dahi bölgeye su verilemiyor.

Birlik yetkilisi biyolog Ömer Döndüren, sonbahardan ilkbahara kadar tatlı su ihtiyacını yağışlarla karşılayabilen bölgenin, yağış olmaması nedeniyle su sıkıntısı çekmeye başladığını belirtti. İlerideki aylarda da yağışın olmaması durumunda taban suyunun düşeceğini ve yaz aylarında kuraklık ve tuzlanma tehlikesinin baş göstereceğini dile getiren Döndüren, bunun bölgedeki kuş türlerini olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

KUĞULAR GELMEDİ

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Kuşcenneti'ni kışın ziyaret eden bazı kuş türlerinin de bölgeye gelmediğini belirten Döndüren, şunları kaydetti:

“Normal şartlarda bu mevsimde Kuşcenneti'nde görülmesi gereken kuğu, ötücü kuğu, sakarca ve daha pek çok kuş türü alanda henüz görülemedi. Ördek türleri, sakarmeke, kızkuşu gibi bölgemizde çok sayıda bulunan türlerin sayıları da geçen seneye göre bu yıl daha düşük seviyede.

Küresel ısınma ve kuraklık bu şekilde devam ettiği takdirde, önümüzdeki yıllarda zaten kaybetmekte olduğumuz sulak alanları ve suyumuzu daha hızlı kaybedebiliriz. Bazı kuş türlerini de her zaman gördüğümüz alanlarda ya da mevsimlerde göremeyebiliriz.”

İzmir Körfezi'nden başlayıp Foça yakınlarına kadar uzanan 40 bin hektarlık alan üzerindeki Kuşcenneti'nde 250'ye yakın kuş türü gözlenebiliyor. Kuşcenneti'nde türlerin artması için yapılan çalışmalar sonucu kuluçkaya yatan flamingo sayısı geçen yıl 10 bine ulaşmıştı.


a.a
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2007 Cuma 10:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?