16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

İzmir'de su akıp gitmiyor

İzmir'de Belediye otobüslerinin yıkanmaları sırasında su sarfiyatını azaltmak için geri dönüşüm sistemi kuran ESHOT Genel Müdürlüğü, hergün 200 tonun üzerinde suyun boşa akmasını engellemiş oldu. Büyükşehir Belediyesi, aynı sistemi İZULAŞ ve İZBETON'da da kullanıyor. 

Küresel ısınma ve buna bağlı olarak oluşan kuraklık tehdidinin su kaynaklarını azaltması nedeniyle su tasarrufuna büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulamalarıyla da örnek oluyor. Bu konuda kamuoyunu bilinçlendirebilmek için kampanya düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, kendi bünyesinde de su tasarrufuna yönelik çalışmaları yoğunlaştırdı. 

Su tasarrufunun yoğun olarak öne çıktığı Büyükşehir şirketlerinin başında ise ESHOT, İZULAŞ VE İZBETON geliyor. Her gün 1. 000 civarında otobüsü sefere çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu araçların günlük temizliği için harcanan yüzlerce ton suyu azaltmak için, kullanılan suları geri dönüştürecek bir arıtma sistemi kurdu. İZSU tarafından projelendirilen arıtma sistemi, otobüslerin yıkanmasının ardından ortaya çıkan atık suların devir-daim sistemiyle arıtmaya bağlanması esasına dayanıyor. Böylece doğal arıtmanın ardından dönüşüme tabi tutulan sular yeniden kullanılarak, fazla sarfiyatın önüne geçilmiş oluyor. 

Arıtmadan dönen su, belli oranda şebeke suyuyla karıştırılarak kullanıma veriliyor. Sistem sayesinde yüzde 60 oranında su tasarrufu sağlanıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün Karşıyaka Soğukkuyu, Buca Adatepe, İnciraltı, Gediz ve Mersinli'deki atölyelerinde kurulan arıtma sistemleri sayesinde günde 200 tonun üzerinde su tasarrufu sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZULAŞ ve İZBETON'da da, araç yıkamaları sırasında uygulanan aynı yöntemle önemli ölçüde su tasarrufu sağlanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 10:53:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?