27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

İzmir'den NATO'nun tepesine

NATO Avrupa Komutanlığı’na atanan Amerikalı Amiral James Stavrides’in dedesi, 1922’de Yunan ordusunun Anadolu’da uğradığı ‘büyük bozgun’ sırasında İzmir’den kaçan bir Rum

Yunanistan medyası Anadolulu bir Rumun torunu olan ABD’li Amiral James Stavrides’in önceki gün NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ve ABD’nin Avrupa’daki güçlerinin başına atanmasını manşetlerine taşıdı.
TaNea gazetesi, “NATO’yu Yunanlı komutan yönetecek” başlıklı haberinde, Amiral Stavrides’in geçmişte, “Yunan asıllı Amerikalı aileden geliyorum” şeklindeki açıklamalarını hatırlattı. Elefteros Tipos gazetesiyse, “İzmir’den NATO’nun tepesine” başlığını kullandı.

Tarihi ironi
Elefteros Tipos gazetesindeki habere göre, Stravides’in dedesi Anadolu Rumlarından. 1922 Anadolu bozgununda dede Dimitris Stavrides İzmir’den küçük bir tekneyle Yunanistan’a geçmeyi başarmış ve ardından ABD’nin New York kentine göçmen gitmiş. Kardeşiyse aynı olaylarda ölmüş.
Amiral James Stavrides, geçtiğimiz yıllarda yayımladığı bir kitapta, Ege’de katıldığı bir NATO tatbikatı çerçevesinde 1993’te komutasındaki bir destroyer ile İzmir Limanı’na girişini şöyle anlatıyor: “En inanılmaz tarihi ironi gözümün önünde gelişiyor. 1922’de dedem Türkiye’den kovuldu. Bir asır sonra torunu olan ben, komutamdaki destroyerle dedemin yola çıktığı İzmir Limanı’na giriyorum.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 12:11:04
Güncelleme :22 Mart 2009 Pazar 12:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?