22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Japonya efsanesi yıkıldı

Japonya'da ikinci sızıntı korkusu...

 


Japonya'daki 6,8'lik depremde ölü sayısı 9'a çıktı, yaralı sayısı ise 1000'i buldu. Nükleer santraldeki radyoaktif madde içeren bin 200 litre su sızdı. Düşük düzeyli nükleer atık varilleri devrildi, bazı variilerin kapaklarının açık olduğu bildirildi. Uzmanlar yeni bir sızıntı olup olmadığını araştırıyor.


Polis yetkilileri depremde 6'sı kadın 9 kişinin hayatını kaybettiğini ve ölenlerin tümünün 70-80 yaşlarında olduğunu söylediler.

Depremin ardından hala bir kişinin kayıp olduğunu belirleyen yetkililer, bu kişinin bulunması için arama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

Depremde 979 kişinin yaralandığını belirleyen yetkililer, yaralıların Niigata ve Nagano bölgelerindeki hastanelere kaldırıldığını söylediler.

Son yıllarda ülkede meydana gelen en şiddetli yer sarsıntılarından olan son depremde, Niigata ve Nagano'da duvarları ahşap olan çok sayıda evin çöktüğü, 340 evin tamamen yıkıldığı, 500 evin de hasar gördüğü belirtildi.

Yetkililere göre, 10 bine yakın kişi, geceyi devlete ait binalarda geçirdi.

Depremin merkez üssünün, Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısı açıklarında, yerin 10 kilometre altında olduğu bildirilmişti.

ÇERNOBİL KORKUSU

Japonya'da dünyanın en büyük nükleer santralında deprem sonrası çıkan yangın ve nükleer atıklı su sızıntısının yarattığı endişe, santrallarda güvenlik standartlarının yeniden değerlendirmesini gündeme getirdi. Elektrik üretim kapasitesi bakamından dünyanın en büyük nükleer santralı olan Kashiwazaki Kariwa santralının yetkilileri, santralda meydana gelen kazaların çevreye yönelik hiçbir tehdit oluşturmadığını ilan etseler de, yangın ve sızıntı Japonya'nın nükleer santrallarındaki zayıf noktaları ortaya koydu.

Kariwa santralında sızıntı olduğunun dün geç saatlerde açıklanmasından birkaç saat sonra Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akira Amari, santralın güvenlik önlemleri tam olarak gözden geçirilmeden yeniden çalıştırılmamasını emretti ve diğer santrallarda da benzer güvenlik denetimleri yapılmasını istedi.

NÜKLEER ATIK VARİLLERİ DEVRİLDİ KAPAKLARI AÇILDI

Kashiwazaki Kariwa'daki bir depoda bulunan nükleer atık içeren varillerin devrildiği, bazı varillerin kapaklarının açıldığı bildirildi. Niigata ili yetkililerinden Masahide Ichikawa, depremden bir gün sonra bugün yüz kadar varilin devrildiğinin belirlendiğini, bazı varillerin kapaklarının açılmış olduğunu söyledi.

Ichikawa, dünyanın en büyük nükleer santralı Kashiwazaki Kariwa'yı işleten Japonya Elektrik Enerjisi şirketinin bir açıklamasına dayanarak, şirketin varillerden zararlı madde sızıp sızmadığını belirlemeye çalıştığını bildirdi.

Kariwa nükleer santralı sözcülerinden Kensuke Takeuchi, düşük düzeyli nükleer atık içeren varillerin devrildiğini doğruladı, ancak başka ayrıntı veremeyeceğini söyledi. Başka bir sözcü Manabu Takeyama ise "Şu aşamada çevre ve insan sağlığının ağır şekilde etkilenmesi tehlikesi yok" dedi.

SIZINTI GEÇ HABER VERİLDİ



Deprem, santralın kapanma sisteminin otomatik olarak devreye girmesine yol açtı, ancak reaktörlerden birindeki elektrik transformatöründe küçük bir yangın çıktı. Yangın, bir iki saat içinde söndürülürken, şirket yangının reaktöre zarar vermediğini açıkladı.

Depremden 12 saat sonraysa şirket, radyoaktif madde içeren 1,200 litre suyun bir reaktör binasından sızdığını ve denize karıştığını ilan etti. Şirket yetkilileri sızan sudaki radyoaktivitenin Japon güvenlik standartlarının çok altında olduğunu ve çevreye zarar vermeyeceğini de açıkladı.

Ancak sızıntı ve şirketin sızıntıyı açıklamak için beklediği süre, alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Sızıntı dün öğlen saatlerinde belirlendi, ancak şirketin sızıntının radyoaktivite içerdiğini kesinleştirmesi akşam 18.20'yi buldu. Şirket, sızıntıyı hükümete 19:10'da haber verdi, kamuoyuna açıklamaysa 21.45'te yapıldı. Bilim ve Teknolojiden sorumlu Devlet Bakanı Sanae Takaichi şirket için "çok geç bilgi verdiler ve yangını söndürmekte de geç kaldılar" dedi.

GÜVENLİK STANDARTLARI GÖZDEN GEÇİRİLİYOR



Japon hükümetinin depremden önce, ülkedeki 55 nükleer santralda depreme dayanaklılık standartlarını yükseltmek için bir çalışma başlatmış olduğu da belirtildi.

Japonya'da şu andaki yasalara göre nükleer santralların 6,5 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi gerekiyor.

Hükümetin geçen Eylül ayında bu eşiğin 6,9'a çıkarılması amacıyla bir değerlendirme başlattığını belirten Tokyo'daki Waseda Üniversitesinden Masanori Hamada, son depremde yaşananlar ışığında hükümetin eşiği daha da yükseltmesi gerektiğini söyledi. Hamada, ülkenin en büyük santralındaki yangın ve sızıntının "gevşek yönetim" sonucu olduğunu belirtti.

2010'da enerji ihtiyacının yüzde 40'ını nükeler santrallardan karşılamayı amaçlayan Japonya'da nükleer santrallarda meydana gelen kazalar ve kazaların gizlenmeye çalışılmasının yarattığı skandallar, kamuoyunda nükleer enerjiye yönelik güveni azaltıyor.

Mihama Nükleer Santralında ağustos 2004'de meydana gelen kazada, çürümüş bir borunun patlaması sonucu kaynar su ve buhar altında kalan işçilerden 5'i ölmüş, 6'sı yaralanmıştı.

1999'daysa Tokyo'nun kuzeyindeki bir nükleer yeniden işleme tesisinde meydana gelen kazada 2 işçi ölmüŞ, yüzlerce işçi radyasyona maruz kalmıştı.

ÖNCEKİ HABERLER

Japonya'nın kuzeybatısındaki Niigata eyaleti açıklarında Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğün bir deprem meydana geldi. Depremde 6 kişinin öldüğü 700 den fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi. Deprem sonrasında Kaşivazaki-Kariva nükleer santralinin bir reaktöründe nükleer su sızıntısı olduğu bildirildi.




Santralın sahibi olan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketinin bir sözcüsü, depremden sonra bir reaktörden nükleer madde içeren su sızıntısı olduğunu söyledi.



Daha önce santralde depremden sonra yangın çıktığı, ancak sızıntı olmadığı söylenmişti.

Sızıntının insanlara ve çevreye zarar verip vermediği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 6'YA ÇIKTI, 700'DEN FAZLA YARALI VAR



Japonya'nın kuzeybatısını vuran 6,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 6'ya çıktı. Ulusal NHK ajansı, depremde çoğu kırık, kesik ve ezilmeleri bulunan 700'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.Depremin vurduğu, eski binaların tamamen çöktüğü Kaşivazaki kentinde itfaiye sirenlerinin kesilmediği kaydedildi. Depremin merkez üssünün, Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısı açıklarında, yerin 10 kilometre altında olduğu bildirilmişti.



Japon medyası ve yetkililer, depremin yerel saatle 10:13 (TSİ 04.13)'de Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısındaki Japon Denizi'nde oluştuğu ve depremin ardından 50 santimetre boyunda tsunami dalgalarının oluştuğunu bildirdi. Depremde şu ana kadar 80 yaşlarındaki 2 kadının evlerinin çökmesi sonucu öldüğü kaydedildi. Bölgede artçı depremlerin oluşabileceği endişesiyle tahliye yapılıyor. Televizyon görüntülerinde birkaç binanın ve tapınağın yıkıldığı görülüyor.



Japon NHK televizyonu, yerin 10 kilometre altında oluşan depremde, bölgedeki tenlerin ve enerji santrallerinin otomatik olarak durduğu da belirtildi. Depremin 250 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'da da hissedildiği ve binaların sallandığı ifade edildi. Bu arada bölgede bulunan dünyanın en büyük nükleer enerji santrali Kashiwazaki Kariwa'nın elektrik transformatör binasında yangın çıktığı ve yangının öğle saatlerinde söndürüldüğü belirtildi. Yetkililer santraldeki yangın nedeniyle radyoaktif sızıntı riskinin olmadığını açıkladı.Depremin büyüklüğü ilk olarak 6,6 olarak açıklanmıştı.

Japonya dünyadaki büyük depremlerin yüzde 20'sinin meydana geldiği ülke olarak biliniyor. Niigata'da Ekim 2004'te Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde deprem medyana gelmiş ve 46 kişi ölmüştü. 1995'te oluşan 7.3 büyüklüğündeki Kobe depreminde ise 6 bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Tokyo'da 1923'te meydana gelen depremde ise 142 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Bir önceki haber

Japonya'da deprem: 6 kişi öldü, 700'den fazla yaralı var


Japonya'da bugün meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 6'ya yükseldiği, bölgede 5,6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntının olduğu bildirildi.


Japon yayın kuruluşu NHK, Kaşivazaki kentindeki yüzlerce evin zarar gördüğü depremde 400'den fazla kişinin de yaralandığını kaydetti. Bölgede 5,6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı kaydedildiği bildirildi.

Kent sakinleri, ilk sarsıntının yaklaşık 20 saniye sürdüğünü ve "çok fazla korktuklarını" aktarıyor.

Yer sarsıntısında otomatik olarak kapandığı belirtilen Kaşivazaki'deki nükleer santralde çıkan yangının da kontrol altına alındığı kaydedildi. Şehirdeki yaklaşık 2000 kişinin evlerinden tahliye edildikleri bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

Japonya'da 2 kişi öldü, 200'den fazla yaralı var

Japonya'da bugün meydana gelen, Richter ölçeğine göre 6,8 büyüklüğündeki depremde 2 kişinin öldüğü bildirildi.

Japon medya kuruluşları, Kaşhiwazaki kentinde bazı binaların yıkılmasına neden olan depremde 200'den fazla kişinin de yaralandığını aktardı.

Büyüklüğü önce 6,6 olarak açıklanan ve daha sonra 6,8 olduğu bildirilen deprem nedeniyle Kaşivazaki-Kariva nükleer tesisinde yangın çıktığı bildirilmişti. Yetkililer santraldeki yangın nedeniyle radyoaktif sızıntı riskinin olmadığını belirtiyor.

Japon Meteoroloji Ajansı, yerel saatle 10.13'te (TSİ 04.13) meydana gelen depremin merkez üssünün, Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısı açıklarında, yerin 10 kilometre altında olduğunu bildirmişti.


Nükleer reaktörler


Haberde, deprem nedeniyle başkent Tokyo'yu kuzey ve kuzeybatı Japonya'ya bağlayan bazı hızlı tren seferlerinin iptal edildiği, ayrıca ülkedeki 3 nükleer reaktörün otomatik olarak faaliyetlerini durdurdukları belirtildi.

NTV televizyonu da depremin hemen ardından bir nükleer tesisten dumanlar yükseldiğini, ancak radyoaktif sızıntı bulunmadığını bildirdi. NHK'nin haberinde ise nükleer tesisten yükselen dumanlara elektrik kontağı nedeniyle başlayan yangının neden olduğu kaydedildi.

Japon Meteoroloji Ajansı'ndan yapılan açıklamada, yerel saatle 10.13'te (TSİ 04.13) meydana gelen depremin merkez üssünün, Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısı açıklarında, yerin 10 kilometre altı olduğu belirtildi. Açıklamada, depremin ardından 50 santimetre yüksekliğe ulaşan dalgaların Niigata eyaletinin sahillerini vurduğuna işaret edilerek, bu dalgaların küçük çaplı tsunamiler olduğu kaydedildi.


aa
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2007 Salı 13:49:24
Güncelleme :17 Temmuz 2007 Salı 13:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?