22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kaçkarlardaki buzullar da eriyor

KAÇKAR Dağının kuzey yamacında yer alan 3 bin 500 metrelik büyük buzul çatlağının önceki yıllara oranla eriyerek genişlediği belirtildi. Kaçkar Dağcılık Kayak İhtisas Spor Kulübü (KDRK) Başkanı Mehmet Emin Ayhan, “Kaçkarlara daha önce tırmanış gerçekleştiren bir kişi, aynı ayda Kaçkar’a gelerek küresel ısınmaya rahatlıkla şahitlik edebilir” dedi.

KDRK Başkanı Mehmet Emin Ayhan, kulüp olarak gerçekleştirdikleri Kaçkar tırmanışı sonrası döndüğü Rize’de yaptığı açıklamada, dağın kuzeyinde bulunan 3 bin 500 metrelik Kaçkar büyük buzul çatlağının, önceki yıllara oranla eriyerek genişlediğini söyledi. Ayhan, asırlardan beri var olan Kaçkar buzullarının bu yıl aşırı sıcak yüzünden erimeye başladığını belirterek, şöyle konuştu:

“Önceki yıllarda Kaçkar Dağları’nın yüksek kesimlerinde yılın her mevsimi kar bulunurdu. Bu yıl çok kar yağmasına rağmen Kaçkar’ın yüksek kesimlerindeki kar eridi. Bu Kaçkarlar’da görülmeyen bir gelişme. Yüzyıllardır Kaçkar’da var olan buzullar erime noktasına geldi. Kaçkar’da 3 bin 500 metredeki bilinen buzul çatlağı genellikle karla kaplı olurdu. Bu yıl çatlak üzerinde karların eridiğini ve çatlağın belirgin bir şekilde izlenebildiğini gördük. Aynı zamanda 3 bin 500 metredeki buzul çatlağında gözle görülür bir açılma tespit ettik. Bu da buzulların hızla erimekte olduğunu gösteriyor.

Ayrıca büyük buzuldaki ısı değişiminden dolayı buzul genleşti ve çevredeki kayaları kırarak parçaladı. Bu kırılan kayalar döküntü halinde yer yer buzulun üzerini kapladı. Dağın güney rotasında ise yukarıdan bakıldığı zaman bu aylarda parça parça kar kalıntıları görülebiliyordu. Artık hiç kar kalmadı. Hatta 12 ay erimeyen Deniz Gölü üzerindeki buzların büyük bölümü eridi. Kaçkarlara daha önce tırmanış gerçekleştiren bir kişi, aynı ayda Kaçkar’a gelerek küresel ısınmaya rahatlıkla şahitlik edebilir.”
Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2007 Cumartesi 16:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?