18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

'Kadın hakları için cihad'

İlk İslami Feminizm konferansı İspanya'nın Barselona kentinde yapılıyor. İkiyüz delege İslam dünyası içinde kadın hakları mücadelesinin hedef ve yöntemlerini tartışacaklar.

Birinci Uluslararası İslami Feminizm Konferansını düzenleyenler kadın hakları için "cihad" çağrısı yapıyorlar.

Barselona'nın yönetim merkezi olduğu Katalan Özerk Bölgesi'nin İslam Birliği genel sekreteri Apinowa Prado, İslam ülkelerinde kadın ve erkek eşitliği mücadelesinin, "islamın öğretilerinin erkek şovenizmi bakışıyla yorumlanmasını reddetmeyi" de gerektirdiğini söyledi.

Apinowa Prado batıda, Müslüman toplumlarında kadının kurtuluşunun mümkün olmadığı yolunda yanlış bir inancın egemen olduğunu da kaydetti.

İslami feminizm hareketinin takipçileri Barselona'da İslami anlayış içinde kadının eşitliği mücadelesinin hedefleri ve yöntemlerini tartışırken, batıda egemen olduğunu söyledikleri bu tür yaklaşımları da eleştirecekler.

İslamın feminist bir açıdan yorumlanmasının dünya çapındaki öncülerinden Pakistanlı feminist Rıfat Hassan da delegeler arasında.

İslami feminizm, Müslüman ülkelerde, kadının yasalar ve toplumsal yaşam içindeki ikincil konumunun, Kuran'ın öğretilerinin kadın düşmanı bir bakışla yorumlanıp çarpıtılmasından kaynaklandığını savunuyor.

Niçin Barselona'da?

Düzenleyiciler, mesajlarının sadece Müslüman ülkelerde değil, Avrupa'da yaşıyan ve sayıları giderek artan Müslüman kadınlar tarafından da duyulmasına büyük önem veriyorlar.

İslami feministler aynı zamanda Müslüman olmayan feministlerle de dayanışmak istiyorlar. Ama bunun için bu grupların öncelikle Müslüman karşıtı önyargılarından kurtulmaları gerektiğini söylüyorlar.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 22:46:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?