17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Kadın memura 16 ay doğum izni

İşçi statüsünde çalışanlardan sonra bayan memurların da doğum izni toplam 16 haftaya, ücretsiz izin kullanma süreleri ise 12 aya çıkartıldı.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun bazı maddelerinin değiştirilmesi Hakkında Kanun, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilecek. Daha önce doğum öncesi 4, doğum sonrası 4 hafta olmak üzere toplam 2 ay doğum izni kullanan memur, bundan sonra 4 ay doğum izni kullanabilecek. Yasaya göre, çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenecek. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilecek. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenebilecek. Ayrıca değişiklik sonrası değişen sürelerle ilgili olarak memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenmesi şartı ile süre miktarı da uzatılabilecek. Memurlar, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni kullanabilecek. Kanun süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı tanıyor.
Öte yandan, doğum yapan memurlara istekleri halinde yasal ücretli izinleri kullanmalarının dışında 12 aya kadar aylıksız izin de alabilecekler. Kanun değişikliği öncesinde bu süre 6 ay ücretsiz izin olarak kullanabiliyorlardı.
UĞUR ALICI - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2004 Çarşamba 13:07:35
Güncelleme :21 Temmuz 2004 Çarşamba 13:09:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hatice Tekin IP: 81.215.210.xxx Tarih : 21.07.2004 14:59:10
devletin çalışan anne memurlara bu hakkı tanıması gerçekten çok güzel. anneler artık çocuklarımızın ilk zamanlarında onlarla birlikte olacağız. bu bizim kanuni hakkımız.