23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kadın mı, erkek mi daha zeki?

Araştırmalara göre kadın-erkek zeka düzeyi birbirine eşit. Peki hemen her alanda erkeklerden niye gerideler?Feministler, sosyal baskı, kısıtlı özgürlük, gerekli imkan tanınmamasını gerekçe gösteriyorlar. Kadınlar, genelde fazlaca zeka gerektirmeyen müzik, dans, sinema, eğlence aleminde başarılı oluyorlar.

HAVUZUN çevresi Galatasaray Hamamı’nın özel günlerinden farksız. Kadından geçilmiyor. Plaj kumsalındaki şezlonglar da öyle.

Ten renginden, bu tatil beldesine kimin ne zaman geldiği hakkında tahmin yapmak güç değil. Alman, İtalyan, İsviçreli ve Rus’u ile çok yabancı var burada. Avrupalı hanımların gözü kara. Böylesine geniş kalçalar, palmiye gövdesine taş çıkartan iri bedenlerinin görünüşünü umursamadan bikini giymek doğrusu cesaret ister. Üstelik mendil boyunda.

Türk kadınları daha ihtiyatlı. Açılıp saçılmadan önce ayna karşısında teftişten geçmiş olmalılar. Çoğunlukla tek parça mayo seçimleri bu yüzden olsa gerek. Oysa en fazla dikkatimi çeken, İngiliz dilinde ’flip-flop’ denilen ’tokyo’lar. Saymadım ama her on kadından yedi-sekizi tokyolu. (Japonya başkentinden söz etmiyorum, parmak arası terlikleri kastediyorum.)

*

FETİŞİSTLER nasıl düşünüyor bilmiyorum ama ayağı tümüyle açıkta bırakan tokyoları giymek, başlı başına bir sorun. Tırnak temizliği, boyası, parmakların nasırdan arınmışlığı, topukların toz-topraktan kararmasını önlemek ancak sürekli bakımla mümkün.

Bir dergide, yakından çekilmiş bir balerin ayağının resminde, yıllarca zıplamaktan sertleşip kalınlaşmış parmakların, ezilmiş tırnakların, zarif balerin vücuduna ne kadar ters düştüğü dikkatimi çekmişti. Acaba balerinler plajda ne giyiyor ayaklarına?

Gene de yaz modasında en yaygın aksesuvar bu plastik sandallar. Bence laubali bir moda ürünü tokyolar, Amerika’da da hayli yaygın. Kadınlar işe tokyo veya lastik ayakkabıyla gelip, ofiste çantalarında taşıdıkları normal ayakkabıyla değiştiriyorlar.

*

MODAYI rahat, pratik giysiler olarak gören Amerikan kadınlarını örnek almamak lazım. Bir grup Türk kadını, cumhurbaşkanının Çankaya’da verdiği davete tokyo giyerek gider mi? Hiç sanmıyorum.

Buna karşın Northwestern Üniversitesi kız takımı, lacrosse şampiyonluğu kazandıktan sonra Başkan Bush ile Beyaz Saray’da buluşmaya ayaklarında tokyo ile gittiler. Başkan ile boy resmi çektirdiler.

*

KADINLARIN moda tutkunluğunu, moda uğruna girdikleri kılıkları düşünürken bir Alman bilim adamının Türk çocuklarının zeka düzeyi hakkındaki açıklamalarını, ardından Tülay Tuğcu’nun Anayasa Mahkemesi başkanlığına atanması haberini hatırladım. Acaba kim daha zeki? Kadınmı, erkek mi?

Dipsiz kuyu gibi bir soru bu. Yanıtı kitaplar dolduracak nitelikte. Aklıma gelen erkek ünlülerden başlıyorum.

Dünyanın en zengin kişisi, elektronik iletişimin öncüsü Bill Gates.

Dünyanın en büyük şirketi, perakende zinciri Wal-Mart mağazalarının sahibi Sam Walton.

Finans sihirbazı, bir numaralı yatırımcı, milyarder Warren Buffett.

Modada en büyük ismi Ralph Lauren.

Bilim dehası, bedenen özürlü fizik alimi Stephen Hawking.

Gelmiş geçmiş en büyük dansçılardan, balet Mikhail Baryshnikov.

Film yapımcısı, Hollywood sihirbazı Steven Spielberg.

Alanında çığır açan kalp mucidi Robert Jarvik.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk.

İkinci Dünya Harbi’nin muzaffer komutanı General Douglas McArthur.

Dinamitin mucidi Alfred Nobel.

Felç aşısını bulan Jonas Salk.

Modern ilmin babası Albert Einstein.

Zenci özgürlüğünün bayraktarı Martin Luther King.

Irk ayrımcılığına karşı mücadelenin öncüsü Nelson Mandela.

Hepsi de erkek...

Gerilere döndüğümüzde,

Sanat aleminden Michaelangelo, Leonardo da Vinci, Picasso, Matisse, Van Gogh, Cezanne...

Edebiyattan Shakespeare, Tolstoy, Dostoyevski, Hugo...

Müzikte Beethoven, Bach, Mozart...

Hepsi erkek.

*

Kadınları giydirenler, mutfak becerileriyle ün salmış aşçılar, şair-yazar-ressamlar, spor, sanat, bilim, buluşun her dalında erkekler ön planda. Devlet ve hükümet başkanları, politika arenasında da öyle.

Kadınlarda ise karşımıza uzunca bir liste çıkmıyor. Kraliçe Victoria, İndira Gandhi, Tansu Çiller, Condoleezza Rice hatırlanan isimlerden.

Ama 200’e yakın ülkede devlet ve hükümet başkanı kadınların sayısı ancak bir düzine kadar.

Son 20 yılda dev şirketlerin yönetimlerinde ise yüzlerce kadın var. Ama Rönesans döneminden bu yana erkek karşıtlarıyla kıyaslanacak düzeyde kadın yok.

Son yüz yılda balede Martha Graham, resimde Georgia O’Keefe, modada CoCo Chanel, edebiyatta Bronte Kardeşler, astronot Sally Ride, kimyacı Marie Cruie, Nobel ödüllü Antonio Novella, yazar Toni Morrison, TV sunucusu Oprah Winfrey ancak belirli kesimde popüler kişiler. Harry Potter’ın yaratıcısı J.K. Rowling, edebiyat şöhretleri arasında sıyrılmış tek kadın.

*

ARAŞTIRMALARA göre kadın-erkek zeka düzeyi birbirine eşit. Peki hemen her alanda erkeklerden niye gerideler?

Feministler, sosyal baskı, kısıtlı özgürlük, gerekli imkan tanınmamasını gerekçe gösteriyorlar.

Kadınlar, genelde fazlaca zeka gerektirmeyen müzik, dans, sinema, eğlence aleminde başarılı oluyorlar. Ama üzüntü duymasınlar. 6.5 milyar nüfuslu yerküremizde Guinness Rekorlar Kitabı’na zeka düzeyi en yüksek insan olarak geçen kişi erkek değil, Marilyn vos Savant adlı bir kadın.

Doğan ULUÇ-Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 14:03:31
Güncelleme :8 Ağustos 2005 Pazartesi 10:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?