23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kadın ve çocuk şiddet kurbanı

Jandarmanın sorumluluk bölgesinde son beş yılda kadın ve çocuğa yönelik 60 binden fazla şiddet olayı meydana geldi.

Töre ve namus cinayetleri ile kadın ve çocuklara yönelik şiddetin nedenlerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun son toplantısında aile içi anlaşmazlıklar, tartışma, düşmanlık gibi nedenlerden dolayı meydana gelen ölümlere ilişkin bir rapor gündeme geldi.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın raporuna göre, son 5 yılda Jandarmanın sorumluluk bölgesindeki 4 bin 665 kasten öldürme, 897 öldürmeye teşebbüs olmak üzere toplam 5 bin 562 olaydan yüzde 7'sinin gerekçesi namus.

Bu sürede kadın ve çocuklara yönelik 38 bin 135 darp, 5 bin 895 kasten yaralama, 6 bin 543 aile fertlerine kötü muamele ve bin 502 kasten öldürme veya teşebbüs olayı yaşandı.

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının yüzde 39'u tartışma, yüzde 23'ü aile içi geçimsizlik nedenlerinden kaynaklandı.

Şiddet olaylarından mağdur olan 61 bin 241 kadın veya çocuğun bin 230'u öldü, 32 bin 267'si ise yaralandı.

Sağlık alanında şiddet

Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın sağlık alanında da kadına yönelik şiddet uygulandığını söyledi.

Akın, 2 - 5 yaş arası kız çocuklarının ölüm oranlarının, erkeklere göre daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'deki anne ölüm oranlarının Avrupa ülkelerine göre 10 kat daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Akın, 100 bin canlı doğumda 70 annenin kaybedildiğini, diğer ülkelerde bu oranın 8 civarında görüldüğünü belirtti.

Polis Akademisi Dekanı Prof. Dr. Tülin İçli de 1994 yılında yaptığı araştırma hakkında bilgi verdi.

İçli, her beş kadından birinin şiddet gördüğünü ve kadınların şiddet gördüğü kişileri öldürdüğünü kaydetti.

Tülin İçli, kadına yönelik şiddet konusunda polislerin eğitiminin de yetersiz olduğunu söyledi.
TCK'da töre ve namus cinayeti

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada her yıl 5 bini aşkın kadın namus cinayetlerine kurban gidiyor.

Sık sık namus cinayetlerine sahne olan Türkiye'de de yeni Türk Ceza Kanunu ile töre/namus cinayetleri ilk kez TCK'ya girdi.

Yeni yasayla, töre cinayeti işleyenlerin 'haksız tahrik' fiilinden yararlanıp ceza indiriminden yararlanmasının önüne geçiliyor.

Düzenlemeye göre, ‘töre saikiyle’ işlenen cinayetler ‘nitelikli adam öldürme’ sayılıyor ve ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılıyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 14:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?