18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kadınlar hala ayrımcılığa uğruyor

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komisyonu raporunda Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Asya’daki hükümetlerin, Pekin Kadın Platformu’nda 10 yıl önce alınan kararları ne ölçüde uygulamaya soktuğunu belirlemeye çalıştı.

Örgüt komisyonu, bazı alanlarda önemli ilerlemeler sağlandığı, ancak kadınlarla erkekler arasındaki gelir farkının hala kapatılmadığı sonucuna vardı.

Rapora göre kadınlar, aynı işi yaptıkları erkeklerden yüzde 60 ila 75 oranında daha az para kazanıyor.

Kadınların üzerindeki ev işi sorumluluğu da hala azalmış değil. Ev işi yapmak için harcanan zamanın emeklilik sistemine dahil edilmiyor olması, kadınlar için bir diğer dezavantajı oluşturuyor.

İngiltere’de Essex Üniversitesi Ekonomi Profesörlerinden Diane Elson, kadınların ev işleri için harcadığı zamanın, sosyal sigorta ve vergi sistemlerine yansıtılması gerektiği görüşünde:

"Çocuk veya yaşlıların bakımı için harcanan zaman, emeklilik için doldurulması gereken sürenin hesabına mutlaka katılmalı."

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komisyonu’nun raporu, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkelerindeki kadınların durumunun, eski Sovyet Cumhuriyetleri’ndeki hemcinslerine göre daha iyi olduğunu da gösteriyor. Örneğin rapora göre Moldovya ve Ukrayna’da kadınlar arasında işsizlik oranı artarken, iş bulup çalışan kadınlara verilen ücretler de önemli ölçüde azalmış.

Eski Sovyet Cumhuriyetleri’ndeki 400 sivil toplum örgütünü temsil eden Beefa Olahova yoksulluğun bölgede göz ardı edilmeyecek bir sorun olduğunu söylüyor:

"Yoksulluk kadınlara yönelik şiddeti artırıyor, kadın ticaretini hızlandırıyor. Eski Sovyet Cumhuriyetleri’nde her yıl 100 bini aşkın kadın, insan tüccarlarının eline düşüyor. Bu kadınlar şiddete maruz kalıyor, fahişeliğe zorlanıyor."

Birleşmiş Milletler raporu, eski Sovyet Cumhuriyetleri’nde 500 bini aşkın kadının, fahişelik yaptığını da ortaya koyuyor. Raporda, seks ticaretinin, Avrupa Birliği ülkelerinde en karlı sektörlerden biri haline geldiğine de dikkat çekiliyor. Yine rapora göre seks tacirleri yılda 5 ila 9 milyar Dolar kar elde ediyor.

VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 19:18:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?