19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kağıt atıklar çöp değildir

Aydın’ın Didim ilçesinde Belediyenin, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliği ile gerçekleştirdiği ambalaj atığı toplama projesine Didimliler çabuk ayak uydurdu.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ambalaj atığında halk eğitimin baz alındığını belirterek, projenin ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu belirtti.


Didim'de pilot bölge olarak seçilen Yeni Mahalle'de başlangıç sürecinde ayda 500 kilogram atık toplanırken, şimdi ayda 3 ton atık toplandığı öğrenildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Didim Belediyesi Çevre Proje Koordinatörü Halim Apaydın "Çevre ve Orman Bakanlığı ambalaj atıkları ile ilgili yönetmeliği çıkararak, Belediyelerin ambalaj atıklarını çöpten ayrı toplamalarını zorunlu kıldı. Belediyemizde bu yönetmeliğe uygun olarak vatandaşlara evsel atıklar dışında kalan ambalaj atıklarının toplanmasını gerektiğini vurguluyor. Bunu yapmak için lisanslı atık depolama alanımızın olması gerekiyor. Belediyemiz atık toplama konusunda oldukça duyarlı davrandığı için bu konuda sıkıntı çekmedik. Başkanımızın çalışması ile katı atık depone tesisinin girişinde Belediyemize ait lisanslı bir ambalaj atığı toplama tesisimiz var "dedi.


Didim’deki projenin mimarı olan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise "ÇEVKO kirleten öder mantığı ile hareket ediyor. Bu bağlamda sistemin teknik yürütülmesi ve halkın eğitilmesini sağlayan bir koordinatörlük görevi görüyor. Biz Belediyemizi ÇEVKO'nun programına aldırmak için 2 sene evvel başvurumuzu yaptık. Lisanslı atık depolama alanımızda vardı, birde lisanslı ambalaj atığı toplama firması bulmamızla projeye başladık. Belediye olarak toplama ve yer konusunda yüzde 30 tasarruf sağlıyoruz. 20 Mayıs'tan itibaren pilot bölge olarak Yenimahalleyi seçtik. Belediyemizce ambalaj atığı toplama konusunda eğitilen arkadaşlarımız ev ev dolaşarak vatandaşlarımıza konu ile ilgili bilgi vererek, halkımızın bilinçli katılımını sağladılar. Eylül'den sonra her mahallede çalışmalarımız olacak" diyerek kısa bir zaman sonra Çamlık, Altınkum ve Mavişehir mahallelerinde bilgilendirme toplantısı olacağını belirtti.


Lisanslı firma olarak İzmir'de 54 Belediye ile çalışan Özmüşler Firması ile çalışıldığını belirten Kamacı ilçede firmaya ait 10 kumbaraya 10 kumbara daha ekleneceğini belirterek "Şu anda ilçemizde Özmüşler Firması 2 aracı ve 10 personeli ile hizmet veriyor. Belediyemizin görevlendirdiği ekiplerde vatandaşları bilgilendiriyor. Yapılacak şey çok basit; komposit, plastik, cam ve kağıtları diğer çöplerinizden ayıracaksınız. Bu çalışma ülkede yeni bir çalışma, başarı gösterilmesi için buna uyum sağlanması gerekiyor. Didim halkı buna çok iyi uyum sağlayarak bizim yüzümüzü kara çıkarmadı. Pilot bölge olan Yeni Mahalle'de 500 kilogram atık ile başladık, şimdi ayda 3 ton atık topluyoruz. Bu büyük bir başarı ve Didimlinin çevre sorumluğu olduğunun kanıtıdır" dedi


Didim Belediyesinin ÇEVKO ile işbirliği içinde ve bu işi sistematik olarak yürüten 15 belediyeden biri olduğu öğrenildi.

..
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 07:28:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?