20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Kalem tutmak için protez istiyor

Batman'da akıma kapılarak iki kolu ve bir bacağını kaybeden lise öğrencisi Yusuf Uğur, kalem tutmasını sağlayacak proteze kavuşmanın hayalini kuruyor.

Kozluk ilçesi Taşlıdere köyünde oturan Yusuf Uğur'un hayatı, ilköğretim 5. sınıfta okurken, hayvanlarını otlattığı sırada bir elektrik trafosundaki ucu açık kablolara temas etmesi sonucu akıma kapılarak, iki kol ve bir bacağını kaybetmesiyle değişti. Aylarca süren tedaviler sebebiyle eğitimine bir yıl ara veren; ancak öğretmeninin ailesini ikna etmesiyle okuluna yeniden dönen Yusuf, Kozluk Kaymakamlığı'nca bacağına takılan protezle yeniden hayata bağlandı.

Sağ ayak parmaklarını kullanarak derslerini yapabilen Yusuf'un şimdiki hayali, kalem tutabilecek bir proteze kavuşmak. Batman İMKB Lisesi 10. sınıfında okuyan Yusuf, "Biz 12 kardeşiz. Şimdi Batman'da 5 kardeş aynı evde kalıyoruz. Evdeki tüm bakımımı kardeşlerim üstleniyor. Okula yürüyerek ancak 30 dakikada gidebiliyorum. Çok zor oluyor; ama okulum için her şeye değer. Protezlerim takılsa kimseye muhtaç olmayacağım. Bana yardım eden kardeşim, benim yüzümden yeterince ders çalışamıyor. Ona engel olmak istemiyorum. Artık kimseye yük olmak istemiyorum. Elime kalem almak, derslerimden geri kalmamak için sağ elime protez istiyorum. Protezlerim olunca tüm ihtiyaçlarımı kendim görebilirim." diyerek yardım istedi.

Arkadaşlarının derste kendisi için not tuttuğunu, evde ise sağ ayak parmakları arasına sıkıştırdığı kalemle notları temize geçirdiğini belirten Yusuf, yıllardır kurduğu bilgisayar hayalinin de Vali Recep Kızılcık'ın eşi Sema Kızılcık sayesinde gerçekleştiğini kaydetti. Ağabeyi İdris Uğur ise Yusuf'un ilköğretimi birincilikle tamamlamasının ardından kardeşinin öğrenimine devam etmesine karar verdiklerini söyledi. Kardeşinin tek bacakla sınıfını takdir ve teşekkür ile geçtiği için başarısına kayıtsız kalmadıklarını belirten İdris Uğur, "Protez kol ve bacağa ihtiyacı var. Mevcut protezi de şimdi çatlak durumda. Bir protezin bedeli 8 bin YTL. Bu rakam gücümüzün çok üstünde. Eminim ki Yusuf'a şans verilse başarısıyla bu ülkenin geleceğine katkısı olacak. Ayrıca 3 yıl önce özürlü maaşı için başvuruda bulunduk; ama hâlâ bağlanmadı." diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 12:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?