20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Kan davası köylüleri isyan ettirdi

Muş’un Varto İlçesi’ne bağlı Yukarı Hacıbey ile Haksever köyleri arasında dört yıldır süren kan davasının sona erdirilmesi istendi.

Her iki köy arasındaki kan davası 2004 yılında, 150 hane, 1200 nüfuslu Haksever Köyü’nde genç bir kızın tecavüze uğrayıp hamile kalması ile başladı.

Haksever köylüleri, genç kıza Yukarı Hacıbey Köyü’nden gelen bir kişinin tecavüz ettiği söyledi. Ancak, Yukarı Hacıbey Köyü’nde yaşayanlar bunu kabul etmedi. Aynı yıl içinde Yukarı Hacıbey Köyü’ndeki Muhili Aşiret reisi 60 yaşındaki Alican Çelik, Varto’nun Belediye Caddesi’nde öldürüldü. Bu olaydan 20 dakika sonra Almanya’nın Dortmund kentinde yaşayan Muhuli aşiretine mensup Haksever köylülerinden Muktesim Bingöl, Murat Bingöl’ü öldürdü, Hasan Bingöl’ü de ağır yaraladı.

Muhuli aşiretine mensup iki kişi yakalanarak Almanya’da cezaevine konuldu. Her an ölüm korkusuyla yaşadıklarını ifade eden 40 hane ve 250 nüfuslu Yukarı Hacıbey Köyü’nden Abdullah Çelik, "Her iki köyde yaşayanların huzuru kaçtı. Köyde başlayan kan davası yurt dışına sıçradı. Artık köyün dışına bile çıkamaz olduk. Geçim kaynağımız hayvancılık olmasına rağmen dört yıldır yaylaya gidemiyoruz. Vali, Belediye Başkanı ve komutanlarımızdan tek dileğimiz bizleri barıştırsınlar" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 06:08:06
Güncelleme :9 Nisan 2008 Çarşamba 06:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?