22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kandilli'den ürküten uyarı


Ege Denizi’nde bugün ardarda meydana gelen depremlerle ilgili olarak BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Gülay Barbarasoğlu, bölgede sismik hareketliliğin devam ettiğini belirterek, halkı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı ve ekledi: Daha büyük deprem olup olmayacağını söylemek mümkün değil.


6 DEPREM

BÜ Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nde, öğretim üyeleri birlikte basın toplantısı düzenledi ve Ege Denizi’nde meydana gelen depreme ilişkin bilgi verdi. Barbarosoğlu, bölgede ilk depremin saat 07.31’de Seferihisar açıklarındaki 3.9 büyüklüğündeki sarsıntı ile başladığını, bu depremin ardından halen yaşanmakta olan deprem serisinin gerçekleştiğini belirterek, bölgede, saat 08.45’de 5.7, 12.46’da 5.9 ve 12.55’de 5.6 büyüklüklerinde olmak üzere 5’ten büyük 3 deprem meydana geldiğini, geçen süre içinde 2.5-3.9 arasında 31, 4.0-4.9 arasında 6 deprem kaydedildiğini bildirdi.

"BİNALAR ÖLDÜRÜR"

"Aslında çözmediğimiz birçok depremi de yaşamaktayız" diyen Barbarasoğlu, bölgede sabah saatlerinden itibaren büyük bir sismik faaliyet gözlemlendiğini, ilk çözümlemelere göre, depremlerin, Sığacık Körfezi’nin dış ucunda meydana geldiğini kaydetti. Barbarosoğlu, bugün yaşanan depremlerin halkta büyük bir paniğe neden olduğuna dikkat çekerek, yörede sismik bir faaliyet yaşandığını, "daha büyük bir deprem olmaz" demenin ise mümkün olmadığını, doğa olayları karşısında insanoğlunun bilgisi sınırlı olduğunu söyledi. Bölge halkının dikkatli ve tedbir olması gerektiğini belirten Barbarosoğlu, "Deprem değil, binalar öldürür. Binanıza güveniyorsanız huzur içinde yaşamınızı sürdürün" dedi. Barbarosoğlu, çatlak olan binalara girilmesinin sakıncalı olacağına dikkat çekerek, deprem hareketliliğinin bir süre daha devam edebileceğini ifade etti. Güneş tutulmasının depremlerin oluşumuyla ilgisi konusundaki bir soru üzerine Barbarosoğlu, depremin güneş ya da ay tutulması ile ilgili olup olmadığı konusunda bilimsel kanıt bulunmadığını, bu yönde bir çok çalışma yapıldığını kaydetti.

PAKİSTAN'A BAĞLAMAK DOĞRU OLMAZ

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Türkelli de, Pakistan’daki depremin Türkiye’deki depremi tetiklediğini söylemenin doğru olmayacağını belirtti. Türkelli, Ege’deki depremlerin olası bir İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda ise "İstanbul depremi beklenti haline geldi. Bu da doğru değil. Olası İstanbul depremini üretecek faylardaki mekanizmalar belli. Bunların harekete geçeceğine dair bir hareket yok, ama yine de her an olabilir" değerlendirmesi yaptı. Dr. Doğan Kalafat ise, 5-6 altı yıllık periyotlarla bu tür büyüklükteki depremlerin oluştuğuna işaret ederken, bugün meydana gelenleri "deprem serisi" olarak değerlendirdi. Kalafat, deprem serisinin bir hafta daha sürebileceğini, ancak, sıklık ve büyüklüklerinin azalarak devam edeceğini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 19:44:51
Güncelleme :18 Ekim 2005 Salı 02:09:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?