16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kanser kestane ormanını bitiriyor

Sinop'ta, yaklaşık son 15 yıldır hektarlarca kestane ormanı halk arasında "kestane kanseri" olarak bilinen "edothia parasitica" hastalığı sebebiyle kuruyarak yok oluyor.

Sinop ve çevresinde oldukça bol yetişen kestane ağaçları, halk arasında kestane kanseri olarak bilinen "endothia parasitica" hastalığı sebebiyle giderek azalıyor. Sinop ve çevresinde şu an itibariyle bulunan toplam 4 bin 369 hektar kestane ormanının kısa süre içerisinde yok olmasından endişe ediliyor. Bu arada hastalık sebebiyle 1995 ve 2007 yılları arasında kuruyan yaklaşık 12 bin metreküp kestane ağacı kesilerek odun olarak değerlendirildi. Bilinenin dışında kalan rakamlar ise oldukça ürkütücü.

Öte yandan köylüler, ağaçların toplu halde kuruması dışında başka bir problemle daha karşı karşıya kaldı. Halk arasında ağaçlarda görülen hastalığa "kanser" adı verilmesi, kestane meyvelerinin de insan vücudunda kansere yol açtığı yolundaki söylentileri gündeme getirirince, bir kez daha mağdur oldu. Bu yüzden her yıl tonlarca kestane, üreticinin elinde kalarak heba oluyor. Dolayısıyla hem ağaçlar yok oluyor hem de sağlam olan ağaçların meyveleri ekonomiye kazandırılamıyor. Uzmanlar ise hastalığın sadece ağaçlara mahsus bir hastalık olduğunu, insanlara ise hiçbir zarar vermediğini bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 13:02:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?