19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kaplan nesli hızla yok oluyor

Dünyadaki kaplanların sayısı 20’inci yüzyılın başından bu yana yüzde 95 oranında azaldı.

Deri ticareti nedeniyle, geriye kalan 5 bin kaplanın nesli de tükenmek üzere.

14 ülkenin doğadaki kaplanları korumak adına kurduğu hükümetlerarası bir kurum olan Küresel Kaplan Forumu Genel Sekreteri S.C. Dey, "kadınların kürk fantezisi ve gösteriş düşkünlüğünün neden olduğu kaplan derisi ticareti, kaplanlara yönelik en büyük tehlikeyi oluşturuyor" dedi.

Bugün, Asya’da bir kaplanın derisi 15 bin dolara alıcı bulurken, Vietnam’da da afrodizyak olduğuna inanılan kaplan kemikleri 25 bin dolara satılıyor.

Dey, ’’100 yıl kadar önce dünyada 100 bin kadar kaplan olduğu sanılıyor. 1960’da bu sayı 8 bine düştü. Şimdi ise 5 bin ile 7 bin arasında’’ diyerek kaplan neslini bekleyen tehdide dikkat çekti.

Sekiz kaplan alt türünden üçünün soyunun tükendiğini belirten Dey, 1940’da Bali, 1970’lerde Hazar ve 1980’lerde de Java kaplanının soyunun tükendiğini söyledi.

Yakında nesli tükenebilecek türler arasında ise Güney Çin kaplanı bulunuyor. Kuzey Kore’de hala kaplan yaşayıp yaşamadığı ise kesin olarak bilinmiyor.

Vietnam Tarım Bakanı Cao Duc Phat, kaçak avcılığın önlenmesi için sıkı bir denetim mekanizması kurulamadığını ve ülkesinde kaplan sayısının hızla düştüğünü söyledi. Phat, Vietnam’daki kaplan sayısının 150’yi geçmediğini belirtti.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 15:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?