22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kaptan kaza raporunu verdi

Liman ve İskele Polis Merkezi'nde ifade veren kaptan İsmail Taşpınar, rapor alırken dikkatinin dağıldığını ve yağmur öncesi havanın kararmasının kazaya yol açtığını söyledi

Zeytinburnu açıklarında demirli Ukrayna bandıralı kuru yük gemisi "Semyon Rudhnev"e çarpan ve 48 yolcunun yaralandığı "Salih Reis-4" isimli deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar, gemicisinden rapor alırken dikkatinin dağıldığını ve yağmur öncesi havanın kararmasının kazaya neden olduğunu söyledi.


İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (İDO) ait "Salih Reis-4"ün kaptanı İsmail Taşpınar, olayın ardından cumhuriyet savcısının talimatıyla Balat'taki Liman ve İskele Polis Merkezi'nde ifade verdi. Taşpınar, belediye yetkililerinden ve Emniyet'ten alınan bilgiye göre ifadesinde kazayı şöyle anlattı:


Serbest bırakıldı


"Salih Reis-4'le 13 Ağustos günü saat 10.35'te Yenikapı'dan Avşa'ya gitmek üzere 449 yolcu ile hareket ettik. Yenikapı İskelesi'nden yola çıktıktan sonra demirde bulunan gemiler arasında normal süratle dikkatli bir şekilde seyir etmekteydim. Radar dahil bütün seyir cihazları açık ve çalışır durumdaydı. Saat 10.50 sıralarında Sultan Süleyman Bilgin isimli gemici köprü üstüne geldi ve yolcuların durumu ile ilgili bilgi verirken bir an için dikkatim dağıldı.


Nehir tipi suya yakın eski tip küçük bir gemiyi pruvamda (önümde) gördüm. Diğer geminin demirde olduğuna dair bir işaret ve havanın yağmur öncesi kararmaya başladığı hadise esnasında güvertesinde aydınlatıcı ve dikkat çekici bir ışık gözlemlemedim. Diğer gemi demirde olsa dahi kaptan köşkünde bulunması gereken nöbetçi zabit, telsizle herhangi bir uyarı yapmadığı gibi düdük gibi bir ses işareti de vermedi. Hemen gerekli manevraları yaptım ancak diğer gemiye çarpmaktan kaçınamadım."


Daha önce kaza yapmadığı ifade edilen Taşpınar'ın muayenesinde alkollü olmadığı da belirlendi. Taşpınar, ifadesinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise gemi kazasının kesin oluş nedeninin ancak teknik raporlar geldikten sonra açıklanabileceğini belirtti. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün de kazayla ilgili inceleme yapacağı, bununla birlikte görüntülerin sanal ortamda simülasyon yapılarak kaza nedeninin araştırılacağı ve teknik arıza veya kaptanın ihmalinin olup olmadığının ortaya çıkarılacağı kaydedildi.


İstanbul Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar da kazada yaralı bulunması nedeniyle soruşturma başlattı. Yaşar, kazanın kendi yetki alanı dışında olan Zeytinburnu'nda meydana gelmesini dikkate alarak "yetkisizlik" kararı vererek, dosyayı bir yazıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.


Deniz ortasında esaret


Kazanın ardından Avşa'da bekleyen yolcuları almaya gönderilen deniz otobüsü "Kemal Reis-5"in de dönüş yolunda arıza yaptığı ortaya çıktı. Yolcuların verdiği bilgiye göre, Avşa'dan saat 16.00'da yola çıkan deniz otobüsünün bir saat sonra arızalanması üzerine, kaptan, "Su alan kanallar deniz suyu kirliliği nedeniyle tıkandı" diye anons yaptı. Bir süre sonra klimalar kapatıldı. Bunalan, fenalaşan yolcular olunca kapılar açıldı. Deniz otobüsünün büfesinin kapalı olması nedeniyle su ihtiyacı giderilemedi.


Acıkan çocuklar ağladı. Deniz otobüsü bir süre sonra düşük hızla yol alarak İstanbul'a geldi. Vatandaşlar, yolculuğun yaklaşık iki saat fazla sürdüğünü bildirdi. İDO yetkilileri, "Dört motordan birinde arıza meydana geldi. Arıza giderildi ve yola devam edildi. Arıza giderilmeseydi bile deniz otobüsü yoluna devam edebilirdi" dedi.



Emniyet kemeri şart

48 yolcunun çoğunun öndeki koltuklara ya da yerlerinden fırlayıp sağa sola çarparak yaralanmaları, akıllara "Emniyet kemeri tüm koltuklarda olmalı mı?" sorusunu getirdi. Saatte 48 kilometre hızla giden deniz otobüslerinin sadece ön sırasındaki koltuklarda emniyet kemeri bulunurken, diğer koltuklarda bulunmuyor. Son kazaya dikkat çeken uzmanlar, emniyet kemerinin tüm koltuklarda bulunması gerektiğine dikkat çekiyor.


Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sacit Demir, "Bu gemiler saatte 30 deniz mili, yani 48 kilometre hızla gidiyor. Bir şart olmadığından deniz otobüsünün ön sırasındaki koltukların dışında diğer koltuklarda emniyet kemeri bulunmuyor. Arkadaki yolcuların öndeki koltuklardan destek alacağını düşündükleri için emniyet kemerini koymamışlar herhalde" dedi.


Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit İstikbal ise "Emniyet kemerinin tüm koltuklarda olmasında büyük yarar var. Çünkü, yüksek hızda seyreden bir araç" diye konuştu.


Kadrolaşma suçlaması

İstanbul Çevre Konseyi ise kazaya ilişkin yazılı bir açıklamada, "Yetkililerin çok önemsediği teknik bilgilerden yoksun, yandaş kadrolaşmaların yanlış olduğu konusunda yetkililere birçok kez uyarıda bulunduk" denildi. Uyarıların en azından bu kazadan sonra dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Konsey, "Olay bizi çok üzdü ve daha çok kuşkulandırdı, daha kötüsü de olabilirdi" ifadesini kullandı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 07:23:43
Güncelleme :15 Ağustos 2007 Çarşamba 07:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?