28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Kar ve soğuk geri döndü

Hava sıcaklığının tüm yurtta 8-10 derece azalacağı, yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı ile yurt genelinde hafta boyunca kuvvetli buzlanma ve don olayının beklendiği bildirildi.

Halen yurdun kuzey ve iç kesimlerinde kar yağışları etkili olmaya devam ediyor.

Bu gün ve yarın bütün bölgelerin çok bulutlu ve yağışlı geçmesi bekleniyor.Yağışların Akdeniz kıyıları ile güneydoğu Anadolu’da yağmur diğer kesimlerde kar şeklinde olacağı tahmin edilmektedir. Yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerinde etkili olacağı tahmin edilen yağışların hafta ortasına kadar ( Perşembe) yurdun büyük bölümde sürmesi bekleniyor.

Hava sıcaklığı yurdun batı kesimlerinden başlamak üzere tüm yurtta 8-10 derece azalacak. Bu nedenle yurt genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı tahmin edilmektedir. Soğuk havanın Cuma gününe kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

BUZLANMA VE DON OLAYI BEKLENİYOR

Açıklamada, hava sıcaklığının yurdun batı kesimlerinden başlamak üzere tüm yurtta 8-10 derece azalacağı, bu nedenle yurt genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayının beklendiği belirtildi.

Soğuk havanın Cuma gününe kadar etkisini sürdüreceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Hava sıcaklığında hissedilir derecede beklenen azalma, hafta ortasına kadar yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde görülecek kar yağışları ile hafta sonuna kadar yurt genelinde gece ve sabah saatlerinde beklenen kuvvetli buzlanma ve don olayı nedeni ile başta sürücüler olmak üzere vatandaşlarımızın ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir. Yurdun iç ve doğu bölgelerinde çığ riski devam etmektedir.”

VAN, HAKKARİ, AĞRI, ESKİŞEHİR, SAMSUN VE SİNOP'TA 1043 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Yurtta etkili olan kar yağışı nedeniyle Van, Hakkari, Ağrı, Eskişehir, Samsun ve Sinop'ta 1043 köyün yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Van Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü Karla Mücadele Birimi'nden alınan bilgiye göre, Van'da aralıklarla devam eden kar yağışı yüzünden 180 köy yolu ulaşıma kapandı. Ağrı'da 508, Hakkari'de de 12 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Ağrı'da kar yağışının etkisini yitirdiği, ancak tipi ve fırtınanın etkili olduğu, gece eksi 3 olarak ölçülen hava sıcaklığının gündüz 2 derece olacağı bildirildi.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kar ve tipi nedeniyle Yüksekova-Dağlıca, Yüksekova-Şemdinli-Alan Köyü, çığ nedeniyle Hakkari-Çukurca ayrım 9. Bölge Hududu'nun ulaşıma kapalı olduğunu, bu yolları açma çalışmalarının devam ettiğini söylediler.


ESKİŞEHİR

Kar kalınlığının 18 santimetreye ulaştığı Eskişehir'de Köye Yönelik Hizmet Birimi ekipleri, kent merkezi ve ilçelere bağlı 165 köy yolunun ulaşıma açılması çalışmalarını sürdürüyor.

Karayolları ekipleri de, Eskişehir-Ankara, Afyonkarahisar, Kütahya, Bursa ve Bilecik karayollarında, Büyükşehir Belediyesi ile alt kademe Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri de kent merkezindeki yollarda tuzlama çalışması yapıyor.

Meteoroloji yetkilileri, Eskişehir'de aralıklarla serpinti şeklinde devam edecek kar yağışının 15 Şubat'a kadar süreceğini bildirdiler.

SAMSUN VE SİNOP

Orta Karadeniz'de dün akşam saatlerinde başlayan ve özellikle yüksek ve iç kesimlerde etkili olan kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı sonucu Samsun'da 173, Sinop'ta ise 5 köy yolu ulaşıma kapandı.

Elverişsiz hava koşulları nedeniyle çok sayıdaki köyün enerji nakil ve telefon hatlarında meydana gelen arızaların giderilmesine çalışılıyor.

Soğuk hava ve kar yağışı yurtta yaşamı olumsuz etkiliyor. Samsun, Ordu, Sinop, Amasya, Kütahya ve Yozgat, Giresun, Trabzon, Artvin ve Rize'de 2051 köy yolu ulaşıma kapandı.

Yetkililer, bölgede kar yağışının aralıklarla devam ettiğini, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için yoğun çaba gösterildiğini kaydettiler.

Öte yandan, olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıdaki köyün enerji nakil ve telefon hatlarında arıza meydana geldi.

Daha önce alınan kararla Samsun'da 2, Amasya'da ise bir gün eğitime ara verilmişti.

KONYA

Konya ve çevresinde akşam saatlerinde don yaşanacağı uyarısında bulunuldu.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve Bölge Trafik Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, akşam ve gece saatlerinde yer yer buzlanma görülen yollarda, sabah saatlerinde hava sıcaklığının yükselmesiyle trafiğin seyri normale döndü.

Halen kar yağışının aralıklarla sürdüğü Konya'yı Ankara, Isparta, Karaman ve Adana'ya bağlayan karayollarında ulaşımın sorunsuz olduğu ifade edildi.

Bu akşam saatlerinde Konya ve çevresinde hava sıcaklığının gündüz sıcaklığına göre önemli ölçüde gerileyeceğini belirten yetkililer, gece sıcaklığının -14 dereceye kadar düşmesinin beklendiğini kaydetti. Karın erimesiyle yollarda oluşan su birikintilerinin donmasının, sürücüler için önemli bir tehlike oluşturduğunu ifade eden yetkililer, sürücülerin, araçlarında zincir bulundurmalarını, gizli buzlanmaya karşı yavaş seyretmelerini istediler.

DOĞU KARADENİZ

Yörede, Giresun'da 256, Trabzon'da 71, Artvin'de 4, Rize'de 4 olmak üzere 335 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Köye Hizmet Götürme Birimi ekipleri, kapalı yolların açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Öte yandan, Giresun'un Çanakçı, Güce, Yağlıdere ve Espiye ilçeleri ile bu ilçelere bağlı 11 beldeye elektrik verilemiyor.

Artvin'de ise 3 köy ile haberleşme sağlanamıyor.

KÜTAHYA

Kütahya'da kar kalınlığı kent merkezinde 20 santimetre, yüksek kesimlerde 35 santimetre olarak ölçüldü.

Kar yağışı nedeniyle il genelinde 48 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu belirten yetkililer, yolların ulaşıma açılması için çalışmaların sürdüğünü ifade ettiler.

Kütahya Belediyesi'ne bağlı karla mücadele ekiplerinin kent merkezinde, karayolları ekiplerinin de şehirlerarası yollarda kar ve buz temizleme çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Kütahya Bölge Trafik Müdürlüğü ekipleri ise şehirlerarası yola çıkan sürücüleri, özellikle Kütahya-Eskişehir ve Kütahya-Afyonkarahisar karayolunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

YOZGAT

Yozgat'ta kar yağışı nedeniyle Aydıncık İlçesi'nde 17, Çekerek İlçesi'nde ise 20 köy yolu ulaşıma kapandı.

Köye Hizmet Götürme Birimi yetkilileri, gelen ihbarların anında değerlendirildiğini ve kapalı yolların ulaşıma açılması için çalışmaları sürdürüldüğünü ifade ettiler.

Karayolları yetkilileri ise il genelinde kapalı karayolunun bulunmadığını belirttiler. Dünden itibaren 12 ekiple tuzlama çalışması yapıldığını ifade eden yetkililer, şimdiye kadar 50 ton tuz karışımlı malzeme kullanıldığını kaydettiler.

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2006 Pazar 23:59:48
Güncelleme :13 Şubat 2006 Pazartesi 13:34:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?