16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Karacabey'de kaplumbuğa katliamı

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, yol kenarına atılan asfalt atıkları onlarca kaplumbağanın ölmesine neden olurken, zifte battıkları için ayakları ve boynunu dışarıya çıkartamayan 7 kaplumbağa temizlenerek hayata döndürüldü. Vatandaşlar ve veterinerler gördükleri manzara karşısında şaşkına dönerken, adli makamlar ziftleri gelişigüzel yol kenarına attığı öne sürülen müteahhit firmaya 72 bin YTL ceza kesti. 

Edinilen bilgiye göre, Karacabey-Bandırma Karayolu'nda asfalt çalışmasını tamamlayan ekipler, artan zifti yol kenarına boşalttı. Baharın gelmesiyle birlikte erimeye başlayan zift, bir süre sonra kaplumbağaların ölüm çukuru oldu. Yol kenarında bulunan zifte saplanan 50'den fazla kaplumbağa hayatını kaybetti. Karacabey Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından fark edilen olayın ardından Karacabey Belediyesi Veterineri Aybars Tunalı harekete geçti. 

Bölgedeki kaplumbağaları inceleyen Tunalı, yaşadığını tespit ettiği 7 kaplumbağayı aracına koyarak Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne getirdi. Donan zift sebebiyle kafasını ve ayaklarını kabuğundan çıkaramayan ve uzun süredir idrarını yapamayan kaplumbağalar için Veteriner Fakültesi seferber oldu. Gördüğü manzara karşısında şaşkına dönen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ ve ekibi, ilk olarak zitfe batan kaplumbağaları sıcak suyla yıkayarak sertleşen zifti yumuşatmaya çalıştı. Ardından kaplumbağaların boyun boşluklarını ve ayaklarını dolduran zifti deterjan ve sıcak suyla çıkartmaya çalışan ekip, kaplumbağaları temizlemeyi başardı. Kabukların altına yapışan zifti ise diş fırçalarıyla hayvanlara zarar vermeden çıkartan veteriner hekimler, kaplumbağaların yürüyüp idrarını yapmasıyla rahat nefes aldı. Ayaklarını ve boyunlarını saran ziftten kurtulan kaplumbağaların, ziftten tamamen arındırıldıktan sonra tekrar doğaya salınacağı bildirildi. 

Temizlenen kaplumbağaların kan ve idrar numunelerinin alınacağını söyleyen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, hayvanların ilerleyen hayatlarında kanser olabileceğini ifade etti. Zifte batan kaplumbağaları temizlemek için sıcak su ve deterjan kullandıklarını anlatan Aytuğ, "Ayak ve boyunları erimiş asfaltla kaplanmış durumda. Bacakları va başları yapışmış, çıkmıyor. Temizlemeye çalışıyoruz ama düşündüğümüz kadar kolay olmadı. Yaşayıp yaşamayacaklarını bilemiyorum. İyileşseler bile kanserojen etkisi var" dedi. 

Karacabey Belediyesi Veterineri Aybars Tunalı ise, bölgede tam anlamıyla kaplumbağa katliamı yaşandığını söyleyerek, "Karacabey-Bandırma yolunda asfalt atıkları boşaltılmış. Bu serin havalarda ortaya çıkmadı. Ancak havaların ısınmasıyla doğal hayatta yaşayan hayvanlar bu zifte yapışmış. 50'den fazlası hayatını kaybetmiş. Biz ancak bu kadarına müdahale edebildik. Bu, hayvanlar açısından ciddi bir doğa katliamıdır. Yaşadığını tespit ettiğimiz bu hayvanları buraya getirerek tedavilerini yaptırdık" diye konuştu. 

Bölgede asfaltlama yaptıktan sonra artan zifti yol kenarına döken müteahhit firma hakkında adli makamlarca dava açıldığı belirtilirken, şirketin 72 bin YTL para cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Öte yandan katliamın yapıldığı köyün azası Ramazan Düzen ise, bölgede kaplumbağaların yanında kurbağaların da telef olduğunu iddia etti. Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç ise olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığını, ilgili kişi ve kurumların cezalandırıldığını bildirdi.
iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2007 Çarşamba 14:58:17
Güncelleme :4 Nisan 2007 Çarşamba 15:01:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?